Staatssecretaris Mansveld verklaart chemtrails: uitstoot van waterdamp

Chemtrails, mysterieuze strepen die straaljagers achterlaten in de lucht, dat is geen zuivere koffie volgens sommigen. Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu doet een poging om de lucht te klaren: het is slechts de uitstoot van waterdamp door vliegverkeer.

Een straaljager laat een witte streep achter boven Overijsel.Beeld ANP

Waarom waagt de staatssecretaris zich eigenlijk aan het verklaren van chemtrails? Ze kreeg van haar collega's van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een Wob-verzoek doorgestuurd. Minister Edith Schippers en haar staatssecretaris Martin van Rijn besloten wijselijk hun handen niet te branden aan de oproep tot openbaarheid. Een waakzame burger had van hen willen weten hoe het nu eigenlijk zit met 'chemtrails die in Nederland over de burgers worden uitgestrooid'. Zodoende deed hij een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. Zijn brief was gericht aan het ministerie van VWS, de ambtenaren aldaar stuurden hem door naar Infrastructuur en Milieu.

Wat wil de brievenschrijver weten? Een viertal prangende vragen legt hij voor: waarom zijn er chemtrails, hoeveel vluchten vinden plaats, welke grondstoffen worden gebruikt, en gebruiken de vliegtuigen een transponder? Mevrouw Mansveld kan deze vragen niet beantwoorden omdat 'het ministerie niet beschikt over documenten waarin de door u gevraagde informatie is neergelegd'.

Waterdamp
Desondanks doet Mansveld een poging tot uitleg. Chemtrails zijn volgens de staatssecretaris 'vliegtuigstrepen die gevormd worden ten gevolge van de uitstoot van waterdamp door vliegverkeer'. De staatssecretaris schrijft: 'Als de warme vochtige lucht die door de vliegtuigmotor wordt uitgestoten zich mengt met voldoende koude lucht op grote hoogte in de atmosfeer (8-12 km) kunnen zich ijskristallen vormen, zichtbaar als vliegtuigstrepen. De kleur van de vliegtuigstrepen wordt vooral bepaald door de positie van de zon ten opzichte van de strepen en de waarnemer.'

En het wordt nog sterker: 'Bij laagstaande zon vlak voor zonsondergang kunnen ze een felgele of oranje kleur krijgen. Ook kan de aanwezigheid van andere wolken de kleur van de strepen beïnvloeden.' Ook het uitstrooien is een natuurlijk verschijnsel, beweert Mansveld: 'Als de omgevingslucht vochtig genoeg is (maar niet vochtig genoeg om zelf wolken te vormen) kunnen vliegtuigstrepen lange tijd blijven bestaan en wijd uitwaaieren. De snelheid van uitwaaiering van de vliegtuigstrepen wordt bepaald door de weersomstandigheden (voornamelijk door variaties in de wind met de hoogte en in het horizontale vlak).'

Transponder
Ook schrijft de staatssecretaris dat de uitstoot van CO2 en stikstof 'nauwelijks effect' heeft op de luchtkwaliteit. De vliegtuigen zouden te hoog vliegen om de lucht 'op leefniveau' te vervuilen. Voor de frequentie van het aantal vluchten verwijst ze door naar de luchthavens. wat betreft de grondstoffen: 'De grondstof waarop kerosine gebaseerd is is aardolie.' En ja, de vliegtuigen die chemtrails produceren, gebruiken een transponder.

Mansveld sluit af: 'Ik vertrouw erop u met de antwoorden op uw vragen en de toelichting wel van dienst te zijn geweest.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden