Staatsseceretaris Knops: Nog geen akkoord met Wereldbank over wederopbouw Sint Maarten

Bijna vijf maanden nadat orkaan Irma over Sint Maarten trok, heeft Nederland nog altijd geen overeenkomst met de Wereldbank voor de wederopbouw van het eiland. In afwachting daarvan is van de 550 miljoen euro die Nederland voor het herstel van Sint Maarten beschikbaar heeft gesteld, alvast 7 miljoen vrij gemaakt ter overbrugging.

Remco Meijer
Staatssecretaris Knops luistert naar een gedupeerde inwoner van Sint Maarten. Beeld Kees Broere
Staatssecretaris Knops luistert naar een gedupeerde inwoner van Sint Maarten.Beeld Kees Broere

Nederland heeft van het begin twee voorwaarden gesteld aan financiële hulp voor het zwaar getroffen Sint Maarten: de instelling van een Integriteitskamer, die toeziet op deugdelijk bestuur, en versterking van het grenstoezicht. Pas half december ging het Caribische eiland - een autonoom land in het koninkrijk - daarmee akkoord. Sindsdien wordt gesproken met de Wereldbank, die moet waken over rechtmatige besteding van het toegezegde geld.

'Met de Wereldbank brengen we een objectivering aan tussen Nederland en Sint Maarten', zei staatssecretaris Raymond Knops (CDA, Koninkrijksrelaties) dinsdag in de Tweede Kamer tijdens een debat over de wederopbouw van de bovenwindse eilanden. 'De Wereldbank is een betrouwbare partner, die een goede track record heeft met dit soort projecten.'

'Early recovery'

De overbruggingsfase die nu voor Sint Maarten geldt, noemde Knops een 'early recovery' die de meest urgente noden van de bevolking verlicht. Zodra het zogenoemde Trustfund via de Wereldbank operationeel is, zal Knops de Kamer een herstelplan voorleggen. Er zal zoveel mogelijk met lokale aannemers worden gewerkt. De vrijgemaakte 550 miljoen wordt uitsluitend in tranches overgemaakt, om de kans op corruptie zo klein mogelijk te maken. 'Wij zullen strikt de hand houden aan doelmatige besteding van het geld', aldus Knops.

Sint Maarten houdt op 26 februari parlementsverkiezingen, omdat de vorige regering in de politieke turbulentie na de orkaan sneuvelde. Op het Nederlandse aanbod om verkiezingswaarnemers te sturen, heeft Sint Maarten nog niet gereageerd. Het landsbestuur kampt ook met een tekort op de lopende begroting. Uit de 550 miljoen heeft Nederland daarom alvast 30 miljoen liquiditeitssteun verstrekt in de vorm van een zachte lening.

Staatssecretaris Knops ziet tussen de puinhopen van Sint Maarten dat er inderdaad 'nog wel wat te doen is'
CDA-staatssecretaris Raymond Knops van Koningsrelaties komt maandag voor het eerst kijken naar de verwoeste eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Hij moet er in een politiek mijnenveld opereren.

Regering van Sint Maarten gevallen: meerderheid parlement zegt vertrouwen in premier Marlin op
Op Sint Maarten is de regering van premier William Marlin ten val gebracht. Een meerderheid van acht leden in het parlement van het eiland heeft donderdag het vertrouwen opgezegd. Het achttal politici wil, in tegenstelling tot Marlin, volledig akkoord gaan met de Nederlandse eisen voor hulp bij de wederopbouw.

Drie opties voor de patstelling tussen Nederland en Sint Maarten
Twee maanden nadat orkaan Irma over Sint Maarten raasde, is nog altijd onduidelijk hoe Nederland het zwaar getroffen eiland financieel gaat bijstaan. Het kabinet heeft een hulpfonds van enkele honderden miljoenen euro's gereserveerd, maar wil zeker weten dat het geld goed terecht komt. De vraag is alleen: wie op het eiland gaat die garantie geven?

Sint Maarten toch akkoord met hulpvoorwaarden Nederland
De regering van Sint Maarten heeft op de valreep ingestemd met de voorwaarden die Nederland stelt aan de financiering voor de wederopbouw van het eiland.

'Nederland chanteert Sint Maarten, in een bepaalde zin'
De spanning tussen Nederland en Sint Maarten over de voorwaarden van financiële steun loopt op. Premier Rutte stelt zijn bezoek aan het door de orkaan Irma verwoeste eiland nu uit. Een logisch besluit?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden