Staatsschuld en tekort Japan stijgen komend boekjaar fors

Het huishoudboekje van de Japanse overheid raakt in het ongerede. In de ontwerpbegroting voor het boekjaar dat op 1 april begint, loopt het financieringstekort op tot 9,4 procent....

Van onze redactie economie

Maandag presenteerde het Japanse ministerie van Financiën de ontwerpbegroting aan de regering. Die voorziet in uitgaven van in totaal bijna 85 biljoen yen (1776 miljard gulden). De uitgaven zijn 3,8 procent hoger dan die in het oorspronkelijke budget voor het lopende jaar 1999/2000.

Die begroting is wel tweemaal aangevuld, voornamelijk met uitgaven om de economie te stimuleren. De enorme uitgaven nopen het land meer geld te lenen dan ooit. De financieringsbehoefte zou in het nieuwe begrotingsjaar uitkomen op 32,6 triljoen yen.

Het financieringstekort bedraagt 9,4 procent van het bruto nationaal product. Daarmee doet Japan het het slechtst van de landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. Een hoge ambtenaar van het ministerie van Financiën verklaarde dat er enige bezorgdheid heerst over de omvang van de schulden, maar dat de last ervan wel te dragen is.

Doelstelling van Tokio is de maar moeizaam draaiende economie nu eindelijk eens een zelfdragende groei te bezorgen, zo verklaarde de Japanse minister van Financiën, Kiichi Miyazawa. Economen brachten de forse uitgaven om de economie aan te zwengelen maandag in verband met de algemene verkiezingen die binnen een jaar worden gehouden.

Economen rekenen erop dat de economische groei inderdaad een beetje meer vaart krijgt, vooral doordat bedrijven naar verwachting meer zullen investeren. Ook gaat de Japanse consument meer besteden. De regering hoopt met de begrotingsplannen in het komende jaar een economische groei van 1 procent te bewerkstelligen. In het lopende jaar komt de groei uit op 0,6 procent.

Japan kampt met de langste periode van magere groei sinds de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden