nieuwsGeorge Floyd

Staatspolitie ingezet in Minneapolis na nacht van plunderingen en brandstichtingen

Agenten en militairen van de Nationale Garde hebben vrijdag het kruispunt in Minneapolis ingenomen dat uren eerder het toneel was van brandstichting en plundering. Demonstranten, die boos zijn over de dood van de zwarte man George Floyd, worden gemaand het gebied te verlaten.

Demonstranten donderdag in de Amerikaanse stad Minneapolis. Beeld AP
Demonstranten donderdag in de Amerikaanse stad Minneapolis.Beeld AP

De autoriteiten besloten op te treden nadat donderdagnacht een politiebureau en andere gebouwen in de wijk in brand waren gestoken en winkels werden geplunderd. Oproerpolitie van de staat Minnesota werd vroeg in de ochtend met groot machtsvertoon ingezet om straten af te sluiten en betogers op afstand te houden. Dit stelde de brandweer in staat om resterende branden te blussen.

Een CNN-verslaggever, Omar Jimenez, werd samen met drie collega’s van zijn reportageteam live op televisie gearresteerd, omdat ze de agenten zouden hinderen. Na ingrijpen van CNN-baas Jeff Zucker, die de gouverneur van Minnesota belde, werden ze kort daarna weer vrijgelaten. De aanhouding van Jimenez, die zwart is, leidde tot verontwaardigde reacties van CNN-collega’s omdat een witte verslaggever van dezelfde omroep ter plekke ongemoeid werd gelaten.

De onlusten komen voort uit dagenlange protesten naar aanleiding van de dood van Floyd in handen van de politie. De ongewapende man werd maandag aangehouden op verdenking van het betalen met vals geld. Daarbij ontstond een worsteling, waarbij Floyd langdurig hardhandig tegen de grond werd gedrukt. Een agent hield hem minutenlang met zijn knie in een wurggreep.

Floyd schreeuwde en zei herhaaldelijk dat hij geen adem kreeg. ‘Mijn buik doet pijn. Mijn nek doet pijn. Alles doet pijn. Ik heb water nodig, alstublieft. Vermoord me niet.’ Een ambulance bracht hem naar het ziekenhuis, waar hij korte tijd later overleed.

Demonstranten wakkeren het vuur aan dat woedt in het politiebureau van Minneapolis. Beeld AP
Demonstranten wakkeren het vuur aan dat woedt in het politiebureau van Minneapolis.Beeld AP

De vier agenten die betrokken waren bij Floyds dood zijn inmiddels ontslagen, maar de openbaar aanklagers zeiden donderdag nog niet te hebben besloten of zij ook zullen worden vervolgd. Het onderzoek moet grondig gebeuren en heeft daarom tijd nodig, zei een aanklager, en vroeg om geduld van de inwoners van Minneapolis.

Woede groot

Met het snelle ontslag van de agenten en de oproep van de burgemeester om de agent aan te klagen, probeerde het stadsbestuur te voorkomen dat de zaak uit de hand zou lopen. Bij soortgelijke incidenten in andere steden traden de autoriteiten de afgelopen jaren niet zo voortvarend op. Maar de rellen laten zien dat de woede over de behandeling van Floyd groot is.

De politie zette traangas en rubberen kogels in om de demonstranten uit elkaar te drijven, maar dat voorkwam niet dat de zij het politiebureau bestormden. Ook de mogelijke inzet van 500 soldaten van de Nationale Garde van Minnesota, waartoe gouverneur Tim Walz had besloten, was olie op het vuur. Walz zei dat hij achter vreedzame demonstraties staat, maar dat hij de vele vernielingen die ook al woensdag waren aangebracht niet kon tolereren.

Op Twitter dreigde president Donald Trump de nationale garde naar de stad te sturen, omdat hij ‘niet kon aanzien dat dit gebeurde in een geweldige Amerikaanse stad'. Om ‘de klus te klaren’ wilde hij bij meer problemen militairen sturen: ‘zodra het plunderen begint, begint het schieten', schrieef Trump.

Donderdag bood de politiecommissaris van Minneapolis zijn excuses aan voor de dood van Floyd. ‘Wij hebben bijgedragen aan een tekort aan hoop’, aldus Medaria Arradondo. ‘Ik bied mijn excuses aan voor de pijn, de schok en het trauma dat de dood van Floyd heeft veroorzaakt bij de familie, zijn geliefden en de gemeenschap.’

Andere steden

Ook in steden als New York, Denver, Albuquerque en Louisville ging het mis en kwam het tot clashes tussen demonstranten en de politie.

Van alle Amerikanen lopen zwarte mannen de meeste kans om te worden gedood door de politie. Voor hen is het risico één op duizend, tweeënhalf keer zo hoog als voor witte mannen. Politiegeweld is daarmee met name voor jonge zwarte mannen een van de belangrijkste doodsoorzaken in het land. Dat blijkt een onderzoek dat vorig jaar werd gepubliceerd door wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten, waaronder de Rutgers-universiteit.

Vijftig jaar na de moord op Martin Luther King: gelijke rechten, maar de ongelijkheid werd alleen maar groter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden