Staatsolie-baas Jharap genoemd als opvolger Wijdenbosch

De directeur van het Surinaamse Staatsolie, E. Jharap, is een van de meest serieuze kandidaten voor het presidentschap van Suriname....

Van onze verslaggever Stieven Ramdharie

Jharap (55) wordt door het bedrijfsleven en delen van de oppositie in het parlement gezien als de aangewezen man om een interim-kabinet te leiden dat de Surinaamse economie moet saneren. Het samenwerkingsverband van vakbonden, bedrijfsleven en Nieuw Front vergaderde donderdag over de selectie van kandidaten voor het presidentschap.

De geoloog Jharap leidt al sinds 1980 Staatsolie, een bedrijf dat jaarlijks zo'n twintig miljoen gulden winst maakt. Jharap was vorig jaar het middelpunt van grote sociale onrust, omdat hij zich verzette tegen een plan van president Wijdenbosch en NDP-voorzitter Bouterse om een flink deel van de Surinaamse oliereserves aan een buitenlands bedrijf te verkopen. De regering zat toen dringend verlegen om geld. Toen hij werd ontslagen gingen zijn 800 werknemers langdurig in staking.

Jharap vocht zijn ontslag met succes aan bij het Hof van Justitie. Hij geldt als politiek niet gebonden, waardoor hij ook aanvaardbaar zou zijn voor parlementsleden van de regeringspartijen. Ook is hij geliefd bij de Surinaamse bevolking. Zijn kandidatuur kan echter nog op verzet stuiten van de vakbonden. Hij geldt als een beminnelijke, maar harde manager.

Nieuw Front, dat nu 27 van de 51 parlementsleden achter zich heeft, heeft nog zeven stemmen nodig voor zijn presidentskandidaat. De president en vice-president moeten met een tweederde meerderheid worden gekozen. Nieuw Front wil de naam van de nieuwe president voorleggen aan de regeringspartijen KTPI en Pendawalima om ze over te halen op Jharap te stemmen.

J. Lachmon, een van de Nieuw Front-leiders, benadrukte gisteren dat gezocht wordt naar een onafhankelijk persoon. Anderen die worden genoemd, zijn de oud-directeuren van de Centrale Bank en het bauxietbedrijf Suralco, respectievelijk J. Brahim en Ramdien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden