Staatsmedia Iran blazen fatwa tegen Rushdie nieuw leven in

Veertig Iraanse staatsmedia hebben de fatwa (islamitisch vonnis) tegen de Britse schrijver van De Duivelsverzen Salman Rushdie nieuw leven ingeblazen. Dit melden diverse Britse media op gezag van Iraans staatspersagentschap Fars. De dood van de Brits-Indiase auteur wordt beloond met de som van 600 duizend dollar (541 duizend euro).

Redactie
Schrijver Salman Rushdie Beeld afp
Schrijver Salman RushdieBeeld afp

De beloning die de Iraanse staatsmedia uitloofden, is de grootste georganiseerde inspanning om Rushdie te laten doden sinds het uitroepen van de fatwa in februari 1989, aldus de Britse krant The Independent. Het Iraanse staatspersagentschap Fars, dat nauw verbonden is met de Islamitische Revolutionaire Garde van Iran, doneerde bijna 30 duizend dollar, en is zo een van de gulste schenkers. Met het bedrag van 600 duizend dollar is de totale prijs op het hoofd van Rushdie in de loop der jaren opgelopen tot 3,9 miljoen dollar.

Ayatollah Khomeini, de grondlegger van de Islamitische Republiek Iran, vaardigde in 1989 een vogelvrijverklaring uit tegen Rushdie na de publicatie van De Duivelsverzen. Volgens Khomeini was het boek een bewijs van godslastering en moest iedereen die eraan had meegewerkt de doodstraf krijgen. Rushdie leeft sinds het uitspreken van de fatwa ondergedoken. Hij krijgt ook politiebescherming van de Britse overheid.

In 1998 besliste de toenmalige Iraanse Mohammad Khatami na wereldwijd protest dat de fatwa tegen Rushdie niet zou worden uitgevoerd. Maar zeven jaar later oordeelde de Iraanse hoogste leider ayatollah Ali Khameini, de opvolger van Khomeini, dat Rushdie een afvallige was die zonder pardon kon worden gedood.

Koran

Diverse vertalers en een buitenlandse uitgever van het controversiële boek zijn sinds het uitvaardigen van de fatwa neergestoken of beschoten. Een bommenmaker die het op Rushdie had voorzien, blies zichzelf op in een Londense hotelkamer en in verschillende landen vielen bij gewelddadige protesten tientallen doden. Vorig jaar riep Iran nog op om de openingsspeech van Rushdie op de Frankfurter Buchmesse, de meest prestigieuze boekenbeurs ter wereld, te boycotten.

Het idee voor De Duivelsverzen ontstond op Cambridge. Rushdie, opgevoed als moslim, was inmiddels overtuigd atheïst geworden. Op een dag stuitte hij op een document over de ontstaansgeschiedenis van de koran. Hierin werd een voor moslims netelige kwestie uit de doeken gedaan. Had Mohammed wellicht gesjoemeld met de openbaringen die hem door de aartsengel Gabriël waren gedaan? En was de koran daarmee gebaseerd op opportunisme?

Een man van het grandioze gebaar

Doodsbedreiging of niet, Salman Rushdie blijft (ook als gids van de week in de Volkskrant) een onverzettelijk aanbeveler van al het moois wat scherpslijpers al sinds de dagen van Scheherazade proberen te verbieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden