Staatsleningen met een looptijd van een eeuw: alleen in Amerika

amsterdam - De Amerikaanse overheid overweegt staatsleningen uit te schrijven met een looptijd van 100 jaar. Institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, hebben belangstelling voor deze obligaties, stelt een adviesorgaan van het Amerikaanse ministerie van Financiën.


De uitgifte van obligaties met zo'n lange looptijd zou een breuk zijn met het huidige beleid. Nu is 30 jaar de langste looptijd van een staatslening. Tienjarige leningen komen het meest voor.


Het adviesorgaan pleit voor de uitgifte 40-, 50- en 100-jarige leningen. Volgens de adviseurs sluiten deze obligaties aan op de behoeften van banken, verzekeraars en pensioenfondsen.


Die kunnen de gemiddelde looptijd van hun obligatieportefeuille opkrikken met de nieuwe staatsleningen. Pensioenfondsen - die verplichtingen hebben die pas over tientallen jaren moeten worden voldaan - willen zekerheid over een deel van hun beleggingen. De Amerikaanse adviseurs verwachten dat de vraag naar deze obligaties de komende vijf jaar zal oplopen naar duizenden miljarden dollars.


Bedrijven, zoals Coca-Cola en Walt Disney, gaven midden jaren negentig al leningen uit met een looptijd van 100 jaar. Vorig jaar gaf de Rabobank een lening (rente 5,8 procent) uit die pas over een eeuw wordt afgelost. De rente op dit soort leningen is doorgaans hoger dan de rente op kortere obligaties. Alleen ondernemingen met een oerdegelijke status kunnen 100-jarige leningen slijten.


Honderd jaar is niet het maximum: er zijn ook eeuwigdurende obligaties. Deze zogenaamde perpetuals hebben geen einddatum. Zo gaven een paar jaar geleden ING, de Oostenrijkse Volksbank, KBC, Deutsche Bank en Eureko (moederbedrijf van Achmea) perpetuals uit. De koper van deze leningen loopt het risico dat de rente stijgt. Als dat het geval is, zit de obligatiebezitter in zijn maag met leningen die minder opbrengen dan nieuwere obligaties. De waarde van zijn bezittingen zal dan dalen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden