Staatsfinanciën op orde gebracht met bezuinigingen; Als het woord Europa valt is heel Spanje één

De conservatieve Spaanse regering is het braafste jongetje van de Europese klas. Althans, zo afficheren premier José María Aznar en zijn ministers zich tegenover de andere Europese landen en tegenover de Spaanse bevolking....

Van onze correspondent

Cees Zoon

MADRID

Vaak leek het erop dat de mededeling vooral ook bedoeld was om zichzelf moed in te spreken. Met hardnekkige regelmaat stak elders in Europa de scepsis de kop op over het vermogen van de zuidelijke lidstaten om hun zaken op orde te brengen voor de invoering van de Monetaire Unie. Dat gaf in Madrid aanleiding tot een verongelijkte houding, een gevoel niet serieus genomen te worden.

Dat gevoel is inmiddels wel weggezakt. Spanje heeft goede rapportcijfers gekregen van Brussel en elke twijfel over het ontbreken van het land in de eerste groep van de EMU is verdwenen. Het gaat economisch uitstekend met Spanje. Voor dit jaar wordt een groei van rond de 3 procent voorzien, het begrotingstekort zal kort onder de 3 procent liggen en de inflatie net boven de 2 procent. Op die cijfers is de regering apetrots, want zij bewijzen dat door de bezuinigingen de staatsfinanciën op orde zijn gebracht.

'Maastricht' is onmiskenbaar een van de meest gebruikte woorden door de regering-Aznar, die precies een jaar aan de macht is. Praktisch elke beslissing en maatregel van het kabinet wordt gerelateerd aan Maastricht. Het toont de drang van Aznar en de zijnen er koste wat kost bij te horen in Europa.

De consensus over de Europese politiek is nagenoeg volkomen. De socialistische partij van ex-premier Felipe González verschilt op menig punt van mening met de regerende Partido Popular, maar als het woord Europa valt sluiten de rijen zich. 'Laten we niet vergeten dat ik persoonlijk mijn handtekening onder het verdrag van Maastricht heb gezet', bracht oppositieleider González onlangs in herinnering.

De enige uitgesproken tegenstander van de uitgestippelde Europese route is Verenigd Links, dat wordt gedomineerd door de Communistische Partij van Spanje. Communistenleider Julio Anguita voert een verbeten kruistocht tegen wat hij noemt de 'fundamentalistische Europeïsten'. Maar voor Anguita lijkt de tijd soms te hebben stilgestaan: hij wil dat Spanje weer een republiek wordt en de NAVO verlaat.

Aznar wenst dat er niet wordt getornd aan 'Maastricht'. Voor hem is ook 1 januari 1999 als datum van invoering van de euro heilig. De opstelling van de nieuwe socialistische regeringen in Frankrijk en Engeland, die mogelijk een verdrag van Amsterdam in de wielen kan rijden, is hem een gruwel. Aznar verkondigde dan ook onmiddellijk zijn bijval aan Kohl toen deze zich hard maakte voor het nakomen van de reeds gemaakte afspraken.

Aznar liet zaterdag de bezoekende premier Kok weten dat de Europese voorzitter van Spanje geen obstakels heeft te verwachten. 'Ik heb een heel optimistische visie op het Europese proces', zei Aznar na afloop. 'Zonder veel grond wordt gesproken van problemen, van scepsis, van verwarring. Ik deel geen enkel soort scepsis. Ik wed zonder meer op het in gang zetten van de Europese constructie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden