Staatsbosbeheer weert onderbroeken uit het bos

Was het 'geen gezicht' of 'een oud Keltisch heiligdom'? De boswachter en de lokale kunsthistoricus zijn het niet eens. Dus is het nog even afwachten voor de omwonenden van het Liesbos in Breda antwoord op die vraag krijgen....

Begin vorige week verwijderden arbeiders van Staatsbosbeheer een groot aantal struiken rond een oude plataan in het Liesbos bij Breda. Volgens omwonenden en kunsthistoricus Erik Dolmee vernielden ze daarmee een oud Keltisch heiligdom, een van de weinige die Nederland nog rijk is.

De plataan is in de achttiende eeuw nog geplant door de Oranjes. Het had eigenlijk een eik moeten zijn, want daaraan hingen volgens oud Keltisch gebruik op die plek de omwonenden lintjes voor het afsmeken van gezondheid, geluk en liefde. Koortslintjes heten ze. Witte gelden tegen ziekten in het algemeen, rode linten werken tegen liefdeskoorts, blauwe tegen faalangst en groene geven zicht op een goede toekomst.

Volgens Dolmee hakte een pastoor in het begin van deze eeuw de onderste takken van de plataan om zijn gelovigen het bijgeloof af te leren. Maar ze lieten niet na en zochten de eikestruiken in de directe omgeving op. 'De mensen doen zoiets nou eenmaal', zegt Dolmee, 'laat ze dan.' Hij is verbolgen over de actie van Staatsbosbeheer. 'Ze moeten het bos beheren, niet kapot maken.'

Bosbeheerder Goorden heeft naar eigen zeggen 'niets tegen een traditie', maar dan moet ze wel in ere worden gehouden. En dan vooral in samenspraak met Staatsbosbeheer, blijkt hij te bedoelen. Goorden kan als verantwoordelijk opzichter niet zomaar accepteren dat onbekenden in allerlei takken en bomen lintjes gaan ophangen. 'Wij zijn bosbeheerder, geen lintjesbeheerder', klinkt het ferm.

Overleg voeren wil hij, vergaderen, afspraken op papier. Dan kan er door de jongens van Staatsbosbeheer bijvoorbeeld een 'informatiepaneel' worden vervaardigd. 'Want de mensen vragen zich af waar die lintjes voor dienen', heeft Goorden gemerkt. En wanneer dat nergens te lezen is, denken ze dat het rotzooi is en gooien ze er hun eigen vuil bij. De laatste tijd trof hij zelfs onderbroeken aan in de eikestruiken en dat ging hem te ver. 'Straks hangen ze het hele bos vol', klinkt het ontzet. Het rondje, zoals de plek bij Staatsbosbeheer heet, 'verloederde'. 'Daarom hebben we het opgeschoond.'

Van wroeging is bij Goorden geen sprake. De zaak verkeert in een impasse. De bosbeheerder wacht tot de voorstanders van de traditie zich tot hem wenden voor overleg. Maar die willen alleen maar lintjes ophangen. Vooralsnog kunnen ze daarom beter even naar Overasselt uitwijken. Daar wordt hen (nog) niets in de weg gelegd.

Frank Poorthuis

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden