Staatsbestel moet veranderen, vindt parlement

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer verzoeken premier Rutte in een gezamenlijke brief een 'Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel' in te stellen. Daarmee komt een kwestie die al sinds oktober 2014 speelt tot een ontknoping.

Remco Meijer
Politici tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
Politici tijdens het Vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp

De staatscommissie moet antwoord geven op de vraag of het parlementair stelsel 'voldoende toekomstbestendig is', en zo niet, 'voorstellen doen voor aanpassingen'. Beide Kamers zijn tot de conclusie gekomen dat 'bezinning over verkiezing, taken, positie en functioneren van het parlementair stelsel en de parlementaire democratie gewenst is'.

Meer betrokkenheid

Ze baseren dat op een aantal vaststellingen. Uit onderzoeken blijkt dat burgers meer betrokkenheid bij de politiek willen. Europese besluitvorming wordt steeds belangrijker. Decentralisaties geven andere verhoudingen tussen overheden. De beweeglijkheid van de kiezer is sterk toegenomen. En digitalisering en sociale media hebben 'onmiskenbaar invloed' op de representatieve democratie.

Toenmalig VVD-senator Loek Hermans opperde bij de Algemene Politieke Beschouwingen van 2014 in de Eerste Kamer een staatsrechtelijke herbezinning. In die dagen was ook de senaat zelf onderwerp van discussie. Die zou teveel macht naar zich toetrekken. Na een lang vergadercircuit is er nu in beide Kamers steun voor het instellen van een dergelijke bezinningscommissie.

De brief wordt vandaag bij de stemmingen in de Tweede Kamer afgehamerd en aanstaande dinsdag in de Eerste Kamer. Daarna moet Rutte reageren. Hij heeft eerder gezegd steun te verlenen aan de totstandkoming van een dergelijke commissie, mits het initiatief uit beide Kamers zou komen. Dat moment is nu bereikt. De onafhankelijke staatscommissie moeten worden ondersteund 'door een uit beide Kamers samengestelde begeleidingsgroep'.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden