Staat van paraatheid tegen grote aanslagen Londen en Washington

De Britse regering heeft gisteren besloten niet alleen op Heathrow maar ook op regionale vliegvelden militairen te stationeren, omdat serieus rekening wordt gehouden met een poging tot een grote terroristische aanslag....

Van onze correspondenten Peter de Waard Bert Lanting

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, verklaarde dat 'de regering serieus overwogen heeft om Heathrow en andere vliegvelden helemaal te sluiten'. 'Maar dat zou catastrofale gevolgen hebben gehad voor de Britse handel en het toerisme. En degenen die ons bedreigen, zouden dan de overwinnaars zijn.' De regering wilde verder niet ingaan op de aard van de dreiging.

Britse militairen hebben posities betrokken op de vliegvelden van on der andere Manchester, Jersey en Leeds.

John Reid, ex-minister voor Noord-Ierland en nu voorzitter van Labour, zei gisteren dat de voorzorgsmaatregelen niet overdreven zijn. De dreiging tegen Londen is van dezelfde aard als die tegen New York op 11 september, suggereerde Reid. Later op de dag zei hij het niet zo bedoeld te hebben en dat zijn woorden 'verkeerd waren geïnterpreteerd'.

In Washington zijn voor het eerst sinds maanden mobiele luchtdoelbatterijen opgesteld. Op verscheidene plaatsen in Washington, onder meer in de buurt van het Pentagon, waren Humvee's te zien die zijn uitgerust met Stinger-luchtdoelraketten.

De regering-Bush besloot afgelopen week een verhoogde staat van paraatheid - alarmfase oranje - af te kondigen nadat de inlichtingendiensten berichten hadden onderschept over mogelijke aanslagen. Het publiek kreeg het advies levensmiddelen voor een paar weken in te slaan.

De Amerikanen zouden er volgens het hoofd van het nieuwe departement voor Binnenlandse Veiligheid, Tom Ridge, ook verstandig aan doen stukken plastic en plakband te kopen, zodat ze een kamer kunnen dichtplakken in het geval van een aanslag met chemische of biologische wapens.

CIA-chef George Tenet waarschuwde dat aanhangers van Al Qa'ida mogelijk al deze week een aanslag zouden kunnen plegen. Volgens Tenet beschikt de CIA over aanwijzingen dat het mogelijk gaat om een aanslag met een 'vuile bom' - een bom met radiologisch materiaal - of met chemische of biologische wapens.

De vrees voor aanslagen wordt versterkt door een verklaring die het tv-station Al-Jazeera uitzond en die afkomstig zou zijn van Osama bin Laden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden