Staat New York begint rechtszaak tegen Weinstein Company

De procureur-generaal van de staat New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen The Weinstein Company en de broers Harvey en Robert Weinstein. Eric Schneiderman beschuldigt de top van het bedrijf ervan de medewerkers niet voldoende te hebben beschermd tegen Harvey Weinstein, voorheen de directeur van de filmstudio.

Foto reuters

Er lopen onderhandelingen om The Weinstein Company te verkopen aan investeerders. Schneiderman wil nu dat de opbrengst van de mogelijke verkoop van het bedrijf wordt gebruikt om slachtoffers te compenseren.

Veel vrouwen hebben oud-directeur Weinstein, die vorig jaar is ontslagen, beschuldigd van seksueel wangedrag. De procureur-generaal stelde in een verklaring dat het bedrijf onvoldoende actie heeft ondernomen nadat klachten over Weinstein waren binnengekomen. Door de beschuldigingen tegen de bekende Hollywood-producer won de hashtag #MeToo vorig jaar snel aan bekendheid.

Onvoldoende actie

The Weinstein Company brak volgens Schneiderman herhaaldelijk de wet door medewerkers niet te beschermen tegen 'seksuele intimidatie, intimidatie en discriminatie'.

Aan de rechtszaak ging maanden aan onderzoek vooraf. Onderzoekers spraken onder meer met voormalige medewerkers van Weinstein. Zij verklaarden dat de toenmalige directeur doodsbedreigingen heeft geuit. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan diverse vormen van wangedrag, zoals het betasten van een medewerkster en het afdwingen van een massage.

De onderhandelingen voor de verkoop van het bedrijf moeten volgens ingewijden worden stilgelegd vanwege de rechtszaak. Er zou een deal ter waarde van 500 miljoen dollar (408 miljoen euro) op tafel liggen, die zondag nog ondertekend had moeten worden. 'Elke verkoop van The Weinstein Company moet een vergoeding voor de slachtoffers bevatten en garanderen dat werknemers in de toekomst beschermd worden', stelt Schneiderman.

Harvey Weinstein Foto epa

Trump beschouwt van #MeToo beschuldigde mannen als slachtoffers

Opnieuw heeft een medewerker van de Amerikaanse president Donald Trump ontslag genomen nadat hij door een ex-vrouw was beschuldigd van huiselijk geweld. Trump neemt het op voor de mannen. 'Levens worden verwoest op basis van een simpele beschuldiging', twitterde hij zaterdag.

Uma Thurman verbreekt stilte
Actrice Uma Thurman heeft zich in de Amerikaanse krant The New York Times (NYT) uitgesproken over de gevallen filmproducent Harvey Weinstein.

Mogen we nog wel genieten van het werk van beschuldigde artiesten?
Feesten op muziek van R. Kelly? Genieten van House of Cards? Wat moeten we met kunst waarvan de makers niet zo fris zijn gebleken? De Volkskrant ontleedt het ongemak. (+)