Staat Nederland wel of niet op honderd maal goud?

amsterdam Heeft Nederland te vroeg gejuicht over het binnenhalen van de honderdste gouden medaille? Liever gezegd: hebben sommige media te vroeg gejuicht, zoals de Volkskrant maandag?...

Bart Jungmann

Het is maar hoe je het bekijkt en de sportgeschiedenis is willekeurig genoeg om verschillende invalshoeken te billijken.

De kwestie draait om drie gouden medailles waarvan het officiële bestaan wordt betwist. In 1900 waren François Brandt en Roelof Klein de beste roeiers bij de Spelen.

Hun stuurman hadden ze van de Parijse straten geplukt en vanwege dat Franse jongetje telt dit goud niet mee. Het Internationaal Olympisch Comité spreekt van een mixed team.

En dan is er nog de kwestie van het kunstgoud. Initiatiefnemer Pierre de Coubertin voegde in 1912 een Kunstolympiade aan de Spelen toe. De daarin toegekende medailles waren volgens hem van evenveel waarde als die in de sport.

In 1928 reikte Nederland twee keer tot het hoogst op artistiek vlak. Architect Jan Wils kreeg een gouden medaille voor zijn ontwerp van het Olympisch Stadion in Amsterdam, destijds de locatie van de Spelen. In de categorie schilderkunst werd de inzending van Isaac Israëls als het mooist beschouwd.

In 1948 werd de Kunstolympiade afgeschaft. Het niveau liet te wensen over en de beoordeling was zo arbitrair dat bekende kunstenaars zich er niet aan waagden.

Volgens de criteria van 1928 telt het tweevoudige kunstgoud echt mee, maar opnieuw gooit het IOC roet in het eten. De erkenning is naderhand ingetrokken.

Door de verwarring zijn er nu twee Walls of Fame. De lijst in het Olympisch Stadion in Amsterdam, waar de sportgeschiedenis is gehuisvest, telt 99 maal goud. In dat perspectief schreef Sven Kramer dus zaterdagavond geschiedenis.

Op de muur van olympische mijlpalen, die het NOC*NSF nu in Vancouver heeft opgericht, blijft Nederland steken op 96. Met het succes van Kramer op de vijf kilometer zijn dus nog drie zeges nodig om in de driedubbele cijfers te komen.

De tien kilometer en de ploegachtervolging op de ijsbaan moeten dus het verwachte resultaat opleveren. En dan zou de verrassing van snowboardster Sauerbreij kunnen komen.

Bart Jungmann

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden