Nieuws

Staat moet alsnog dokken voor reddingsoperatie: onteigende beleggers SNS Reaal krijgen 800 miljoen

De Nederlandse staat moet beleggers die in 2013 onteigend werden bij de nationalisatie van SNS Reaal alsnog 800 miljoen euro aan schadeloosstelling betalen. Dat heeft de Ondernemingskamer donderdag geoordeeld in de slepende juridische procedure die was aangespannen door aandeel- en obligatiehouders van de bank en verzekeraar.

Tom Kreling
Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht (foto uit 2013).  Beeld ANP XTRA
Het hoofdkantoor van SNS Reaal in Utrecht (foto uit 2013).Beeld ANP XTRA

SNS Reaal werd in 2013 door toenmalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem genationaliseerd, omdat de financiële instelling dreigde om te vallen. De overheid stelde toen dat het bedrijf op dat moment niets meer waard was, waardoor de SNS-beleggers met lege handen achter bleven. Daarop stapten ze naar de rechter.

Die stelde uiteindelijk deskundigen aan die moesten bepalen op welke compensatie de particuliere beleggers en investeerders recht hadden. Ze kwamen uiteindelijk tot een bedrag van ongeveer 800 miljoen en dat oordeel is nu door de Ondernemingskamer overgenomen.

De deskundigen onderzochten wat SNS Reaal waard was geweest als het bedrijf niet genationaliseerd was, maar failliet was gegaan en een curator het faillissement had afgewikkeld.

Vastgoedtak

SNS Reaal raakte in de problemen door grote verliezen bij de vastgoedtak Propert Finance. Dit onderdeel was in 2006, vlak na de beursgang van het bedrijf, voor 810 miljoen euro gekocht van ABN Amro. De deal verraste indertijd beleggers en analisten, omdat de overname van de vastgoedbank niet paste bij de strategie van SNS Reaal.

Met de aankoop van dit vastgoedbedrijf hoopte de top van het bedrijf SNS Reaal te doen opstomen in de vaart der volkeren. Door de overname werd SNS Reaal ineens een internationale speler in de financiering van commercieel vastgoed. Maar kort daarna brak de financiële crisis los, bleek de vastgoedportefeuille van Property Finance vol problemen te zitten en raakte SNS Reaal in grote problemen.

In de jaren 2008 tot 2013 werd circa 3,6 miljard euro afgeschreven op de projecten die het bedrijf gefinancierd had. Toenmalig minister Jeroen Dijsselbloem zag zich vervolgens genoodzaakt de bank en verzekeraar te nationaliseren, vanwege de aanhoudende verliezen bij de vastgoedtak. Daarbij werd voor het eerst gebruikgemaakt van de interventiewet, waarmee de overheid kan ingrijpen bij een financiële instelling.

Schadevergoeding

De minister weigerde vervolgens de onteigende beleggers een schadevergoeding toe te kennen. In de slepende procedure schoof de overheid wel op, en werd er gesproken over een mogelijke schadevergoeding van maximaal een paar honderd miljoen euro.

De Ondernemingskamer heeft nu het oordeel van de deskundigen overgenomen, waardoor verschillende groepen obligatiehouders 800 miljoen euro aan schadevergoeding kunnen verdelen. Daarmee hebben ze rond de 75 procent van hun inleg terug. Voor voormalig aandeelhouders van het genationaliseerde bedrijf is geen schadevergoeding. De overheid kan nog in cassatie tegen de uitspraak bij de Hoge Raad.

Na de nationalisatie werd de bank en verzekeraar de afgelopen jaren langzaam opgeknipt en verkocht. De bank is nog eigendom van de staat, onder de naam de Volksbank. De verzekeraar kwam in Chinese handen en de vastgoedtak die alle problemen had veroorzaakt, werd verkocht aan Amerikaanse investeerders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden