Staat krijgt 40 miljoen van vermogen Willem Endstra

De helft van de waarde van het vastgoedconcern van de geliquideerde 'onderwereldbankier' Willem Endstra gaat naar de Staat. Het gaat om een bedrag van 40 miljoen euro in onroerend goed. Dat heeft het Openbaar Ministerie maandag bekendgemaakt.

2011: Beveiliging voor de deur van het Apollofirst Hotel in Amsterdam tijdens theathervoorstelling De Endstra-tapeBeeld ANP

Vooral na de moord op Endstra in 2004 is gebleken dat er - behalve legale inkomsten - grote criminele geldstromen door het concern liepen. Door toedoen van Endstra maakte het concern zich schuldig aan witwassen.
Met de 40 miljoen heeft het vastgoedconcern van Endstra (Wilmar Beheer B.V. en Arpollo Amsterdam B.V. en hun opvolgers) volgens het OM 'op een passende wijze' afgerekend voor de witwasactiviteiten.

Na de dood van Endstra hebben de verantwoordelijken voor de vastgoedonderneming van Endstra volgens het OM 'alle medewerking verleend' aan het onderzoek naar wat er precies was gebeurd. Om het juiste bedrag voor de transactie te bepalen werden een extern accountantskantoor, accountants van het OM en specialisten van de Belastingdienst ingeschakeld.

Het concern laat via advocaten Hans Koets en Andy van der Mark weten tevreden te zijn over de schikking: 'Het concern heeft er uitdrukkelijk voor gekozen om volledig transparant te zijn naar de Staat (de Belastingdienst en het Openbaar Ministerie), waarbij medewerking is verleend aan nadere onderzoeken. De onderhandelingen die gevoerd zijn waren stevig maar open en constructief. Met de transactie is thans de toekomst van het concern veilig gesteld.'

Het tot stand komen van de transactie heeft van 2007 tot nu geduurd. Door die te betalen hoeven de opvolgers van Endstra niet voor de rechter te komen.

'Bankier van de onderwereld'

Willem Endstra, zoon van een groothandelaar in spoorwegwagons, was in Amsterdam al zo'n 25 jaar een bekende én omstreden handelaar in vastgoed toen hij werd vermoord in 2004. Maar wel deed hij zaken met de Nederlandse overheid. Lees hier een uitgebreid profiel

Liquidatie

De Amsterdamse vastgoedmagnaat Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten in de buurt van zijn kantoor aan de Amsterdamse Apollolaan. Endstra had vele contacten in de onderwereld. Na de moord kwam behalve het moordonderzoek ook een grootscheeps onderzoek naar de afpersing van Endstra en andere zakenlieden op gang. Willem Holleeder is hiervoor veroordeeld.

In het moordonderzoek werden in 2006 Ali N. en Özgur C. opgepakt. Omdat er op dat moment niet genoeg bewijs tegen hen verzameld kon worden, kwamen zij weer op vrije voeten. Ziya G. is tot dusver voortvluchtig gebleven. De Rus Namik Abassov, in 2011 opgepakt als vermoedelijke schutter, overleed na een paar maanden voorarrest in zijn cel.

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden