Staat in cassatie tegen veroordeling in ESF-zaak

De Nederlandse staat gaat in cassatie bij de Hoge Raad tegen een uitspraak van het gerechtshof in Rotterdam, waarin de staat wordt veroordeeld tot schadevergoeding voor het faillissement van een Rotterdams reïntegratiebedrijf....

ANP

Het Rotterdams bedrijf ging failliet omdat de vroegere Arbeidsvoorziening eind jaren '90 stopte met subsidies voor werkgelegenheidsprojecten. De subsidies kwamen uit het Europees Sociaal Fonds (ESF), maar volgens de Europese Commissie was het geld in Nederland niet volgens de regels besteed. Nederland heeft inmiddels ongeveer 300 miljoen euro moeten terugbetalen aan Brussel.

Volgens de landsadvocaat hebben Arbeidsvoorziening en de bedrijven die van de Europese subsidies gebruik maakten, zich niet aan de ESF-regels gehouden. De staat probeert daarom een deel van de schade op deze instituten te verhalen. Maar volgens het gerechtshof in Rotterdam treft hen geen blaam en moet de overheid de geleden schade vergoeden.

Mocht de staat de zaak ook in cassatie verliezen, dan zouden andere reïntegratiebedrijven en scholingsinstituten die met ESF-geld hebben gewerkt, eveneens naar de rechter kunnen stappen, waardoor de staat forse bedragen aan schadevergoeding kwijt zou kunnen raken. De woordvoerder van Sociale Zaken noemde vrijdag berichten van die strekking echter 'voorbarig'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden