NieuwsBeslissing Hoge Raad

Staat hoeft Nederlandse IS-vrouwen en kinderen niet terug te halen

De Nederlandse overheid hoeft Nederlandse IS-vrouwen en kinderen niet te repatriëren uit Noord-Syrië. De Hoge Raad liet vrijdagochtend de uitspraak van het gerechtshof in stand.

Nick de Jager en Remco Meijer
null Beeld AFP
Beeld AFP

Nederland hoeft 23 naar IS-gebied uitgereisde vrouwen en 56 kinderen niet terug te halen uit opvangkampen in Noord-Syrië, en zich daarvoor ook niet in te spannen. Dat heeft de Hoge Raad vrijdag bepaald, waarmee het een eerdere uitspraak van het gerechtshof bevestigt.

De Hoge Raad erkent het veiligheidsbelang van de Nederlandse staat, dat in het geding komt als de vrouwen zouden worden teruggehaald. Bij terugkeer naar Nederland zouden zij een gevaar vormen voor de nationale veiligheid. Bovendien zou een ophaalactie Nederlands overheidspersoneel in direct gevaar brengen. In zaken van nationale veiligheid en buitenlands beleid moet de rechter zich terughoudend opstellen over de afwegingen van de staat, zegt de Hoge Raad.

Ook speelt voor de Hoge Raad zwaar mee dat de vrouwen uit eigen beweging zijn uitgereisd naar het jihadistisch strijdgebied, dat onder controle stond van de terroristische organisatie Islamitische Staat. Dat de vrouwen en kinderen nu in erbarmelijke omstandigheden verkeren, maakt de handelwijze van de staat nog niet onrechtmatig.

Cassatie

De vrouwen, die op het moment van uitreizen de Nederlandse nationaliteit hadden, waren na de uitspraak van het gerechtshof in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Eerder kregen zij van de rechtbank wel gelijk. Dat vonnis werd door het hof vernietigd.

De uitspraak van de Hoge Raad is een opluchting voor het Nederlandse kabinet, dat het standpunt inneemt dat een terugkeer van de vrouwen en kinderen te gevaarlijk zou zijn. Toen minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) in mei 2018 in een televisie-interview bij Pauw enig mededogen met de kinderen etaleerde, werd hij de dag daarop onmiddellijk gecorrigeerd. ‘De ouders van deze kinderen hebben een bizarre keuze gemaakt’, zei premier Mark Rutte. ‘Verschrikkelijk, vooral voor de kinderen. Maar we kunnen niet Nederlanders aan grote gevaren blootstellen om de foute keuzes van deze mensen te helpen corrigeren.’

In Nederland is de Hoge Raad de hoogste rechter, waarmee de zaak hier definitief beslecht is. Wel is er nog ruimte voor een rechtsgang in individuele gevallen. De advocaten van de vrouwen wachten nu eerst op een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in een vergelijkbare zaak over Franse vrouwen.

Lees verder:

Het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad bood al weinig hoop voor de IS-vrouwen. Uit het advies blijkt dat een verzoek om alleen de kinderen terug te halen, meer kans had gemaakt.

‘Het is aan de politiek om zich over de erbarmelijke situatie van deze kinderen te buigen’, besloot het gerechtshof in het najaar van 2019 al.

Ze vertrokken voor een leven in het kalifaat. Dit is het verhaal van jihadbruiden uit Nederland en andere EU-landen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden