Staat heeft tot nu toe weinig plezier beleefd aan belang in Pink

Om het geld hoeft minister Zalm van Financiën het staatsbelang van ruim 26 procent in automatiseerder PinkRoccade niet aan te houden....

Van onze verslaggever Nico Goebert

Topman Henk Bosma van PinkRoccade heeft zijn aandeelhouders in het verleden bepaald niet verwend en dat kan er toe hebben bijgedragen dat de staat zijn overnameplannen nu dwarsboomt. Bosma wilde PinkRoccade aanvankelijk voor 338 miljoen verkopen aan branchegenoot Getronics. Avances van Ordina, dat Pink ook graag wilde overnemen, werden genegeerd, totdat de overheid en andere aandeelhouders ingrepen. Nu krijgt het kleinere Ordina ook een kans zich als overnemende partij te presenteren. Om te beginnen mag het de boeken van Pink inzien. De prijs van Pink is opgelopen tot 370 miljoen euro, in contanten. Getronics wilde de overname aanvankelijk grotendeels financieren met eigen aandelen.

De waarde van het overheidsbelang is daardoor met ruim 8 miljoen euro opgelopen van 88 naar meer dan 96 miljoen euro. De vooralsnog papieren 'winst' voor minister Zalm mag dan niet spectaculair ogen, aan de assertieve houding van de staat als aandeelhouder houdt de schatkist wel een bedrag over dat ruim elf maal zo groot is als de jaarlijkse winstuitkering van PinkRoccade.

Dat neemt niet weg dat Pink-Roccade slechts een kleine post is op de lijst van staatsdeelnemingen, die in totaal een waarde heeft van vele miljarden euro's. De waarde is niet precies te bepalen, omdat de meeste deelnemingen niet op de beurs genoteerd staan. Wat is de waarde van Energie Beheer Nederland (EBN), een papieren vehikel met nul werknemers om een deel van de gasbaten richting schatkist te sluizen? Het bedrijf is wel veruit de grootste dividendverstrekker aan de schatkist. Bijna 1,4 miljard van de in totaal 1,8 miljard aan dividend kwam van EBN.

Van andere staatsdeelnemingen is de waarde wel precies vast te stellen. Eerder dit jaar verkocht de overheid bijna 18 procent van de aandelen van het postbedrijf TPG voor 1,7 miljard euro. Het resterende belang van 17 procent vertegenwoordigt tegen de huidige beurskoers een waarde van 1,6 miljard.

Zo is ook de waarde van het pakket van 19 procent van de aandelen KPN dat zich nog in handen van de overheid bevindt, te bepalen. Het belang vertegenwoordigt een waarde van ruim 3,2 miljard euro. De staat heeft ook nog 14 procent van de aandelen KLM. Na de fusie met Air France eind vorig jaar is dat pakket goed voor een belang van bijna 3 procent in de combinatie Air France/KLM oftewel ruim 110 miljoen euro.

Maar wat voor waarde moet worden toegekend aan het overheidsbelang van bijna 76 procent in Schiphol? Of aan De Nederlandsche Bank, voor 100 procent staatseigendom? Wat Schiphol waard is, blijkt pas als de al jaren voorgenomen beursgang eindelijk plaatsvindt. Als pleister op de wonde keerde Schiphol vorig jaar nog 31,2 miljoen euro dividend uit aan de staat.

Dat deed zelfs De Nederlandsche Bank niet. De centrale bank leed vorig jaar een gevoelig verlies op de deviezenreserves door de koersdaling van de dollar en zag de winst daardoor kelderen. De staat kreeg geen cent dividend uitgekeerd. Het jaar daarvoor stortte De Nederlandsche Bank nog 434 miljoen in de schatkist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden