Staat had asielaanvraag Krekar niet mogen afwijzen

De Nederlandse staat had de asielaanvraag van de Irakees Mullah Krekar niet mogen weigeren. Dat heeft de voorzieningenrechter van de Amsterdamse rechtbank bepaald. Krekar blijft niettemin in Noorwegen, waarnaar hij half januari werd uitgezet...

Krekar werd half januari uitgezet naar Noorwegen. Hij zal daar voorlopig blijven. De rechter wees de voorlopige voorziening af die de advocaten van Krekar hadden gevraagd om hun cliënt te laten terugkeren naar Nederland.

Nederland zette Krekar op 13 januari op last van minister Donner van Justitie onverwachts uit. Twintig minuten voor Krekars vertrek hadden zijn advocaten in een autobusje op Schiphol tevergeefs asiel aangevraagd.

De Verenigde Staten verdenken Krekar van terroristische activiteiten. Hij zat sinds 12 september in Nederland vast. Vervolgens vroeg Jordanië om zijn uitlevering, omdat het land hem verdenkt van heroïnehandel.

Donner verklaarde zijn beslissing te hebben genomen omdat Nederland niet de relevante gegevens van Jordanië heeft gekregen, om hem uit te leveren. Dat maakte de kans groot dat de rechtbank het uitleveringsverzoek van Jordanië zou afkeuren.

De bewindsman achtte de kans groot dat de Irakees in dat geval op vrije voeten zou zijn gekomen. Aangezien de Noorse autoriteiten wegens het Noorse vluchtelingenpaspoort van Krekar de meeste aanknopingspunten hebben om hem te vervolgen, koos Donner ervoor Krekar naar dat land over te brengen. Noorwegen verdenkt de Irakees van het opzetten van een militaire organisatie buiten Noorwegen.

De rechtbank zet verscheidene vraagtekens bij de handelwijze van justitie. Gezien het feit dat Krekar vier maanden in de gevangenis heeft gezeten en dus steeds in de macht van de Nederlandse staat was, is het vreemd dat de advocaten van de vermeende terrorist niet tijdig zijn ingelicht over diens uitzetting.

Volgens de rechtbank stonden de advocaten van Krekar ook volledig in hun recht toen ze op het laatste moment een asielaanvraag deden. De landsadvocaten betoogden vorige week nog dat dit niet het geval was.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen kan justitie een asielaanvraag weigeren. Een dergelijke beslissing is alleen toelaatbaar als hij uitermate goed wordt gemotiveerd. De rechter heeft geen aanwijzingen dat daarvan in het geval Krekar sprake is geweest.

B. Böhler, een van de advocaten van Krekar, is tevreden over de uitspraak. 'De rechter heeft duidelijk gemaakt dat dit echt niet kan. De overheid mag asielaanvragen niet op deze manier afhandelen.'

De advocate kondigt aan dat zij en haar confrères alle juridische middelen gaan inzetten om hun cliënt alsnog terug naar Nederland te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.