Staat geeft kleine belegger weer riks korting op KPN

Particulieren die inschrijven op aandelen Koninklijke PTT Nederland (KPN) krijgen, net als vorig jaar, korting. Op de eerste honderd stukken die hen worden toegewezen, krijgen ze een rijksdaalder korting....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Toen de staat in juni vorig jaar de eerste tranche, die 33 procent van alle aandelen bevatte, verkocht, kregen kleine beleggers al eenzelfde korting. Maar die gold voor de eerste 75 aandelen die werden toegewezen. Evenals bij de introductie van de eerste tranche bestaat er geen zekerheid dat inschrijving voor honderd of meer aandelen ook zal leiden tot toewijzing van zoveel aandelen.

Inschrijving staat in principe open tot 20 oktober, waarna de toewijzing zal worden bepaald. De toegewezen aandelen zullen op 23 oktober voor het eerst verhandeld worden op de Amsterdamse effectenbeurs en op de beurs van New York. Op 26 oktober moeten de stukken worden betaald.

Bij de inschrijving nu wordt een open-prijssysteem toegepast. Daarbij geven particulieren zelf aan op hoeveel aandelen zij willen intekenen, zonder dat de exacte prijs bekend is. De prijs en het aantal toegewezen stukken worden na sluiting van de inschrijvingstermijn vastgesteld. In juni 1994 bedroeg de uitgiftekoers 49,75 gulden. Maandag sloten de aandelen een dubbeltje lager op 55,60 gulden terwijl de meeste andere aandelen fors lager eindigden.

De banken die in het syndicaat zitten, hebben de mogelijkheid om bij heel plotselinge koersbewegingen de prijs van het aandeel op de beurs door aandelen aan te kopen te 'stabiliseren'. Dat heeft ermee te maken dat de beurskoers als maatstaf geldt voor de prijsvorming tijdens de inschrijving en dat deze er niet bij gebaat zou zijn als de koers op de beurs rare sprongen maakt in deze periode.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden