Nieuws

Staat betaalt oud-piloot Poch toch zo’n 6 ton schadevergoeding

De voormalige Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch krijgt toch een financiële genoegdoening van de Nederlandse staat voor de acht jaar die hij in Argentijnse detentie doorbracht. Ook krijgt hij een bedrag als tegemoetkoming in de kosten voor zijn advocaat.

Julio Poch (r) zit in een koffiezaak voorafgaand aan de openbare verhoren in de zaak van Poch tegen de staat in 2019.  Beeld ANP
Julio Poch (r) zit in een koffiezaak voorafgaand aan de openbare verhoren in de zaak van Poch tegen de staat in 2019.Beeld ANP

Dat heeft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) dinsdagavond gezegd in een debat met de Tweede Kamer. Hij komt daarmee tegemoet aan Pochs advocaat , Geert-Jan Knoops, die met een bodemprocedure dreigde. Bij tv-programma Jinek liet Knoops na het debat weten dat zijn cliënt blij is met de financiële compensatie. Het ‘gebaar om humanitaire reden’ van de minister spreekt Poch aan, aldus de advocaat.

Poch werd verdacht van deelname aan de dodenvluchten tijdens de Videla-dictatuur in Argentinië, waarbij mensen in zee werden gegooid. Hij werd in 2009, toen hij inmiddels Nederlandse staatsburger was en al jaren voor Transavia vloog, tijdens de laatste vlucht voor zijn pensioen aangehouden in Spanje. Dat gebeurde op basis van Nederlandse informatie.

Poch werd in Argentinië vrijgesproken van de verdenking en strijdt sindsdien voor eerherstel. Onverwacht maakte Grapperhaus dinsdag bekend dat Poch een ‘dagvergoeding voor onterechte detentie’ krijgt. Die wordt verdubbeld, omdat hij zijn gevangenschap ‘met extra belemmeringen’ in het buitenland doorbracht. Dat betekent dat hij voor ongeveer drieduizend dagen detentie, maal 200 euro per dag, kan rekenen op zo’n 600 duizend euro tegemoetkoming in zijn ervaren schade. De vergoeding voor de juridische kosten komt daar bovenop.

Impasse doorbreken

Grapperhaus zei tegen de Kamer dat hij daarmee ‘de impasse’ die was ontstaan in de gesprekken tussen zijn ministerie en de advocaat van Poch heeft willen doorbreken. Hij bemoeide zich ook persoonlijk met de zaak en noemde zijn toezegging ‘onherroepelijk’.

Veel kritiek kreeg Grapperhaus, van zowel oppositie als coalitiepartij D66, over het onderzoek dat naar de gang van zaken in het slepende dossier-Poch werd ingesteld. De onafhankelijkheid van de onderzoekscommissie werd in twijfel getrokken, omdat de Kamer veel gevraagde stukken niet kreeg waarin de commissie wel inzage had.

Die commissie concludeerde dat de staat niets te verwijten valt, maar de Kamer vindt dat niet aan de informatieplicht op grond van artikel 68 Grondwet is voldaan en wil zelf de stukken zien. Volgens Grapperhaus kost het beschikbaar maken daarvan veel tijd. Ook werd een eventuele rol van een niet nader genoemde lid of medewerker van het Koninklijk Huis in de arrestatie van Poch tot dusverre niet opgehelderd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden