Staat betaalde 4,5 ton voor grond rond Griekse villa koning

De Nederlandse staat heeft 461 duizend euro betaald voor de pacht van twee stroken grond rond de vakantievilla van koning Willem-Alexander in Griekenland. Het bedrag is vorig jaar betaald aan een buurvrouw om op die grond een beveiligingshek te plaatsen. Dat blijkt uit documenten in handen van RTL Nieuws.

Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Zuid-Griekse plaats Kranidi. Beeld anp
Het vakantiehuis van koning Willem-Alexander en koningin Máxima in de Zuid-Griekse plaats Kranidi.Beeld anp

De deal met de buurvrouw werd gesloten via een Griekse advocaat die in opdracht van minister Opstelten van Justitie moest onderhandelen om de grond koste wat het kost in handen te krijgen. Een jaar nadat Willem-Alexander de woning kocht, werd door de overheid voor de pacht krap een half miljoen euro betaald.

De 'reële marktwaarde' van de grond is volgens de stukken 35.414 euro. Uit de akte wordt niet duidelijk of hiermee een aankoopbedrag wordt bedoeld of de marktwaarde voor het jaarlijks pachten van het land. Volgens de notariële akte zijn de twee stroken land (van 1.034 en 376 vierkante meter) onder meer bedoeld voor het plaatsen van een 'beveiligingshek'. De pachtovereenkomst geeft de Nederlandse staat het recht om dertig jaar lang te beschikken over de grond. De jaarlijkse pacht bedraagt dus ruim 15.000 euro.

Minister Opstelten reageerde vandaag op het nieuws. Hij noemt het hek rond de villa 'heel belangrijk voor de veiligheid'. Het hek weerhoudt mensen die kwaad in de zin hebben van het bereiken van de vakantiewoning. Hij wilde verder geen commentaar geven: 'Over dingen die nodig zijn voor de veiligheid doen we nooit mededelingen.'

Rutte noemde bedrag aanvankelijk niet
Premier Rutte bevestigde in antwoorden op eerdere vragen de aanleg van het beveiligingshek, maar noemde daarbij geen bedragen. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt, die de vragen stelde, vroeg niet specifiek naar de kosten van de beveiliging van de eigendommen van de koning. Rutte schreef onder meer: 'Ten behoeve van de beveiliging van de Koning, zijn gezin en hun omgeving is, naast voorzieningen in de woning, op het terrein een bijgebouw gerealiseerd. Verder wordt een beveiligingshek gerealiseerd. (...) De kosten voor de beveiliging komen voor rekening van de staat.'

Begin juni was de villa van het koningspaar onderwerp van discussie in de Griekse media. Voor de uitbouw rond de villa zouden 'alle geldende wetten zijn omzeild'. De Rijksvoorlichtingsdienst liet toen weten dat onder meer een steiger in zee en een hek rond het huis waren aangelegd ter beveiliging van het huis. Daarvoor zouden alle vergunningen door de Griekse overheid zijn verstrekt. Ook Rutte schreef in antwoord op Recourt dat 'de benodigde vergunningen en/of toestemmingen zijn verleend en gepubliceerd door de Griekse overheden'.

Een particuliere 'haven' ligt in Griekenland gevoelig, omdat privatisering van de stranden een politiek issue is. Nu nog moet iedereen te allen tijde het strand en de zee kunnen bereiken. Als bijvoorbeeld een beachclub daarop een uitzondering wil maken, gaat dat met veel bureaucratie gepaard. Ook bouwen langs de Griekse kust is aan veel voorwaarden gebonden, met tijdrovende procedures als gevolg. Met ministeriële hulp zouden de Oranjes deze hindernissen allemaal in een klap hebben omzeild.

Vakantiehuis in Mozambique
De kwestie roept herinneringen op aan het vakantiehuis dat Willem-Alexander en Máxima in 2007 kochten in Mozambique. Na een politieke en maatschappelijk discussie over de hoge beveiligingskosten van koninklijke vakanties in een ontwikkelingsland in Afrika zag de toenmalige kroonprins in 2009 van de aankoop af. In 2012 werd vervolgens het huis in Griekenland gekocht. Het staat in Kranidi, in de gemeente Ermionida op de Peloponnesos.

Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort. Beeld anp
Premier Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie in Nieuwspoort.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden