Staar je niet blind op het vorige salarisstrookje

Functie: software engineer, 3.100 euro bruto (40 uur).

Beeld thinkstock

Dilemma

Het werk van Marjon heeft wel wat weg van spelen met duplo. De blokjes software zijn al geschreven, nu is het aan de 55-jarige om er iets moois van te bouwen. Als software engineer richt Marjon programma's in naar de wensen van de klant. Ze geeft demonstraties en legt uit hoe de software werkt. Maar daar houdt de vergelijking met kinderspeelgoed ook op. Marjon doet haar werk namelijk niet voor de lol. Als het aan de software engineer ligt, mogen haar inspanningen best wat meer opleveren. Tijdens haar vorige baan als ict-docent verdiende ze bijvoorbeeld een stuk beter: zo'n 3.600 euro bruto per maand.

Een ding is zeker: opslag zit er voorlopig niet in. Het contract van Marjon wordt namelijk niet verlengt. Ze voldoet volgens haar baas niet aan de eisen. Zelf vindt de software engineer dat ze niet goed wordt begeleid. Toch zal ze op zoek moeten naar een nieuwe baan. Daarbij vraagt ze zich af wat een normaal inkomen is voor een ict'er als zij: met twaalf jaar ervaring in het onderwijs en in het bedrijfsleven. Verdient Marjon genoeg of moet ze bij een volgende baan hoger inzetten?

Advies

Eerst maar eens over het loon. Het feit dat de software engineer tijdens een eerdere functie meer verdiende, is voor haar weliswaar relevant, maar niet bepalend voor haar loonstrookje nu, zegt Hans van der Spek van adviesbureau Berenschot. 'Salarissen uit het verleden vormen geen garantie voor de toekomst.' Met het loon dat Marjon nu verdient is eigenlijk weinig mis. 'Wanneer ik het niveau van jouw functie vergelijk met automatiseringsfuncties van vergelijkbaar niveau', zegt Ron Peters van de FNV, 'dan is jouw beloning redelijk marktcomform.' Marjon verdient zo'n 40 duizend euro bruto per jaar. Beginnende software engineers komen op zo'n 35 duizend uit, de zeer ervaren nestors onder de software engineers weten een halve ton per jaar binnen te slepen.

Volgens de adviseurs kan Marjon zich bij de zoektocht naar een nieuwe baan dus maar beter niet blindstaren op het salaris. Haar oude onderwijsloon moet ze helemaal uit haar hoofd zetten. 'Dat is historie', zegt Jacco van den Berg van het gelijknamige adviesbureau. Hij adviseert Marjon eens te achterhalen waarom ze niet aan de eisen voldoet. 'Weet je messcherp waar het in de beleving van jouw leidinggevende aan schort?' Leuk is anders, maar het kan de software engineer wel verder helpen. Ze zou er ook verstandig aan doen eens te kijken naar opleidingsmogelijkheden. Van der Spek. 'Houd goed de ontwikkelingen binnen je vakgebied in de gaten om te voorkomen dat je op een kenniseiland beland.'

Het uitgebreide advies lezen of weten hoe het er met uw salaris voor staat?

intermediair.nl/verdienikwelgenoeg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden