Staantribune is op weg naar een basisplaats

Online, maar in wisselhesje op weg naar een basisplaats.

Rob van Vuure
null Beeld
Beeld

Natuurlijk, je hebt het blad Helden: mooie verhalen, prachtige foto's, veel dit-ging-er-toen-door-mij-heen. Natuurlijk, je hebt Hard Gras: mooie stukken, nul beeld. (Voorpret: straks het 100ste nummer). Natuurlijk, je hebt Voetbal International: alle standen, alle uitslagen, alle transfers, alle, alle, alle.

De Bladendokter

Tijdschriftkenner Rob van Vuure ontleedt de beste bladen

Wat voor soort blad heb je niet? Tien ideeën voor dat ene blad.

1) Ajaxstadion De Meer werd gesloopt, er kwam een wijk met rijtjeshuizen. Jan (58): 'Precies op deze plek, op de plek van mijn uitbouwkeuken, was de penaltystip.' Jan wijst naar de kraan. Zijn vrouw kijkt naar buiten: 'Daar, daar bij die bomen was de F-side. Daar stond je altijd, Jan.' Geposeerde gezinsfoto's, op de v/h middenstip, voor het v/h doel, op de v/h pisbakken.

2) Bij elkaar: de negen Volendammers die ooit in Oranje speelden.

3) Fotoreportage: alle huizen waarin Cruijff heeft gewoond. Van Betondorp tot Spanje tot Amerika.

4) Het passeergeheim van Arjen Robben, Coen Moulijn, Lionel Messi. Eén seconde opgedeeld in dertig foto's.

5) De broer van de bekende tweeling. De onbekende broer (Jan) van Gerrie en Arnold Mühren. De onbekende broer (Gerard) van Willy en René van de Kerkhof. Het onbekende zusje van Frank en Ronald de Boer.

6) Dossier: de Cruijff/Olsen-penalty. Was niet uniek. In 1957 deed de Belgische international Rik Coppens al zoiets. In Nederland gebeurde het ook al eerder (Heerenveen? PEC?). Een paar imitaties mislukten (Thierry Henry, Arsenal). Keeper Otto Versfeld, de beteuterde, mag weer zeggen: 'Het was buitenspel.'

7) De aller-, allerlelijkste doelpunten van 2014.

8) Zij werden ooit 'de nieuwe Cruijff' genoemd. Van Sjoerd Ruiter tot Ton Blanker.

9) Bijna 23 duizend euro voor een voetbalplaatje. En nog meer records.

10) De schitterendste, technisch volmaakte eigen doelpunten van 2014.

Vooruit, een toegift: 'Het definitieve bewijs: voetbal is een gelukssport. Twaalf pagina's sluitende voorbeelden.' Zonder het blabla van 'geluk dwing je af'.

Zo'n soort blad is er bijna: het nulnummer van het blad Staantribune ('Hét magazine over voetbalcultuur') staat online. Nu al mooi, maar het blad schreeuwt om papier, schreeuwt om foto's op dubbele pagina's. In het nulnummer: de mooiste derby ter wereld (Palermo-Catania, Italië); de Grote Seizoenskaarten Test; het vergeten verleden van Louis van Gaal; clubicoon Joop van Maurik in zijn Utrechtse kroeg. En voor de cultuurmix: schlagerzanger John de Bever, ooit profvoetballer, ooit uit de kast gekomen, ooit ontdekt door vader Abraham.

Het blad Staantribune loopt zich warm, in wisselhesje, op weg naar een basisplaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden