Staande ovatie voor maidenspeech Corbyn op partijcongres Labour

Nationalisering van de spoorwegen. Honderdduizend nieuwe sociale huurwoningen. Belasten van de Starbucksen. Een vriendelijker soort politiek. Een zorgzame samenleving. Met deze beloften kreeg Jeremy Corbyn dinsdag staande ovaties tijdens zijn eerste congrestoespraak als leider van de Britse Labour Party.

null Beeld null

'Je hoeft niet aan te pakken wat je toegeworpen krijgt,' luidde zijn strijdkreet. De vraag is of zulke woorden ook goed vallen buiten het congrescentrum.

Duidelijke taal, eerlijke politiek. Dat was het motto van de langverwachte rede van de 64-jarige democratisch socialist. Anders dan in het New Labour-tijdperk waren er geen promofilmpjes te zien. Dat hoefde ook niet, want iedereen kwam voor Corbyn, die een colbert had aangetrokken voor deze memorabele gebeurtenis. Met deze rede moest hij niet alleen de harten veroveren van de corbynista's, maar ook de rest van de sceptische oppositiepartij.

Al snel bleken de geruchten dat hij humor zou gebruiken, een eigenschap waar hij doorgaans niet mee wordt geassocieerd, waar te zijn. Met ironie besprak hij waar de rechtse pers hem zoals van heeft beticht. Hij zou de wens hebben uitgesproken dat een asteroïde een einde zou maken aan de mensheid, rijden op een 'Voorzitter Mao-fiets' en het einde van de Premier League inluiden. Een krant schreef verontwaardigd dat een verre voorvader van Corbyn een armenhuis bestierde.

Hypocrisie

Het werd al snel duidelijk dat hij niet alleen als retrolinkse politicus maar ook als activist op het podium stond. Zo riep hij premier David Cameron op om druk uit te oefenen op zijn Saoedische vrienden die op het punt staan een actievoerder te kruisigen en onthoofden. Als politicus dreef Corbyn, met moeite gebruikmakend van de autocue, spot met de bewering van de Conservatieven dat hij - een pacifistische en volkstuinierende Keynesiaan - een acuut gevaar voor de staatsveiligheid vormt.

'Hoe durven ze te spreken over veiligheid als gezinnen om het half jaar van de ene naar de andere dure huurwoning moeten verhuizen en de kinderen weer moeten laten wennen aan een andere school?' vroeg hij zich af. Ook stipte hij de hypocrisie van de Tories aan. 'Het kwam onze nationale veiligheid niet ten goede dat, terwijl ik buiten bij de Iraakse ambassade protesteerde over de wreedheid van Saddam, bewindslieden van de Conservatieve Partij hem stiekem wapens versjacherden?'

Europese Unie

Om gedetailleerd in te gaan op inhoudelijke plannen is het nog te vroeg, maar Corbyn zei het eens te zijn met de nationalisering van de spoorwegen en andere nutsbedrijven, al is het de vraag of Brussel dat toestaat. Vrije scholen komen liefst onder controle van de staat, belastingen voor de bovenmodalen gaan omhoog en de Britten gaan weer een actieve rol spelen bij internationale organisaties, ja ook de Europese Unie.

De toespraak was authentiek Corbyniaans: sympathiek, soms wat onsamenhangend en intellectueel inspirerend, compleet met citaten van Maya Angelou en Ben Okri. Een ervan bleek in 2011 te zijn geschreven voor Ed Miliband, die het afwees als te marxistisch. Typerend is dat Corbyn, net als Miliband een jaar geleden, geen gewag maakte van immigratie en de staatsschuld. Zijn voorganger deed dat per ongeluk; Corbyn bewust. Het is zijn eerste zorg om de partij te veroveren.

Dan pas komt de rest van het land aan de beurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden