Staand drinken voortaan gedoogd

Gasten moeten wel binnen de terrasafbakening blijven...

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

AMSTERDAM Staande bier drinken op een Amsterdams terras blijft verboden. Maar de reinigingspolitie ziet het voortaan door de vingers, tenzij de consument zich buiten de afbakening van het terras begeeft.

Met deze uitkomst van een gesprek met burgemeester Cohen en voorzitter Els Iping van stadsdeel Centrum (PvdA), moet de actiegroep Ai!Amsterdam het sinds woensdag doen.

Eerder dit jaar dreigden confrontaties tussen handhavers en terrasbezoekers, toen bleek dat het stadsdeel elke week vanuit een auto heimelijk een van de negenhonderd terrassen in de binnenstad liet fotograferen.

Begin juli gaven een paar duizend Amsterdammers gevolg aan de oproep van de actiegroep om massaal staand bier drinken op de Noordermarkt. Meer dan twintigduizend bierdrinkers noemen zich inmiddels sympathisant van Ai!Amsterdam.

De foto-acties ter handhaving van het verbod zijn inmiddels gestaakt. Om ook het staverbod van tafel te krijgen zou de gemeenteraad de Algemene Plaatselijke Verordening moeten aanpassen, die (niet alleen in Amsterdam) sinds de jaren negentig beperkingen oplegt aan terrasbezoekers.

Doel van het staverbod is ‘uitwaaiering’ te voorkomen. Bij grote drukte hebben bierdrinkers de neiging het terras op te rekken, waardoor er overlast ontstaat voor voorbijgangers en buren.

Tegen deze uitwaaiering heeft het stadsdeel al eerder de zilveren punaise in stelling gebracht: rondom het terras zijn stalen pennen in de grond geslagen als buitengrens van het terras waarvoor vergunning is verleend. Bijna 80 procent van de terrassen heeft inmiddels zo’n punaisegrens.

Elke caféhouder is verantwoordelijk voor zijn gasten en dus tevens voor eerbiediging van deze grens. Volgens het stadsdeel wordt de grens doorgaans gerespecteerd en lopen er tot nu toe slechts negen zaken tegen caféhouders die met de reinigingspolitie in aanraking zijn gekomen.

Het feit dat staand consumeren binnen de punaises min of meer gedoogd zal worden, heeft volgens een woordvoerder van burgemeester Cohen ook te maken met het rookverbod. ‘Omdat er binnen niet meer mag worden gerookt, is er een nieuwe dimensie aan het staverbod gegeven.’ Ofwel, rokende cafébezoekers moeten noodgedwongen uitwijken naar het terras.

Het gedrang aldaar leidde vorig jaar bij enkele Amsterdamse cafés in het stadsdeel Centrum tot wrange taferelen. Enkele uitbaters kregen een boete, omdat sommige terrasbezoekers staande een sigaret rookten, terwijl de terrasstoelen waren bezet door andere rokers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden