Staand bier drinken voortaan gedoogd

Staande bier drinken op een Amsterdams terras blijft verboden, maar de reinigingspolitie ziet het voortaan door de vingers. Tenzij de consument zich buiten de afbakening van het terras begeeft.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

Met deze uitkomst van een gesprek woensdag met burgemeester Cohen en zijn partijgenoot Els Iping, voorzitter van stadsdeel Centrum, moet de actiegroep Ai!Amsterdam het voorlopig doen. De groep voert strijd tegen vooral de handhaving van het staverbod.

Eerder dit jaar dreigden confrontaties tussen handhavers en terrasbezoekers toen bleek dat het stadsdeel heimelijk vanuit rijdende auto's terrassen fotografeerde; elke week was een van de circa 900 terrassen in de binnenstad aan de beurt.

Protest

Begin juli gaven een paar duizend Amsterdammers gevolg aan de oproep van de actiegroep tot massaal staand bier drinken op de Noordermarkt. Meer dan 20 duizend bierdrinkers noemen zich inmiddels sympathisant van Ai!Amsterdam.

De foto-acties als handhavingsmiddel zijn inmiddels definitief gestaakt.

Om ook het staverbod van tafel te krijgen zou de gemeenteraad moeten beslissen tot aanpassing van de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening die, en niet alleen in Amsterdam, al sinds de jaren negentig beperkingen oplegt aan dorstige terrasbezoekers.

Binnen de terrasgrenzen

Doel van het verbod is ‘ongewenste staansituaties’ te voorkomen, ook wel ‘uitwaaiering’ genaamd: bij grote drukte hebben bierdrinkers de neiging het terras op te rekken waardoor overlast ontstaat voor voorbijgangers en buren.

Tegen deze uitwaaiering heeft het stadsdeel al eerder de zilveren punaise in stelling gebracht: rondom het terras zijn goed zichtbare stalen pennen in de grond geslagen als buitengrens van het terras waarvoor vergunning is verleend. Bijna tachtig procent van de terrassen heeft inmiddels zo'n punaisegrens, de rest volgt de komende maanden.

Elke caféhouder is verantwoordelijk voor zijn gasten en dus tevens voor naleving van deze grens. Volgens het stadsdeel wordt de grens doorgaans gerespecteerd en lopen er tot nu toe slechts negen zaken tegen caféhouders die wegens staverbod danwel grensoverschrijding met de reinigingspolitie in aanraking zijn gekomen.

Rookverbod

Het feit dat staand consumeren, binnen de punaises, min of meer gedoogd zal worden, heeft volgens een woordvoerder van burgemeester Cohen ook te maken met het rookverbod.

Omdat er binnen niet meer mag worden gerookt ‘is er een nieuwe dimensie aan het staverbod gegeven’, ofwel steeds meer cafébezoekers moeten voor een rokertje noodgedwongen uitwijken naar het terras.

Het gedrang op het terras leidde vorig jaar bij verschillende Amsterdamse cafés in stadsdeel Centrum tot wrange taferelen: enkele uitbaters kregen een boete wegens terrasbezoekers die staande een sigaret rookten omdat alle terrasstoelen waren bezet door andere rokers.

Amsterdams terras (ANP) Beeld
Amsterdams terras (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden