Nieuws
Staalproducent stopt samenwerking junta Myanmar, na druk ABP
Pensioenfonds ABP heeft druk uitgeoefend op een Koreaanse staalproducent om de samenwerking met een bedrijf dat gecontroleerd wordt door de junta in Myanmar te verbreken. ABP is aandeelhouder van dit staalbedrijf en kwam onlangs in opspraak vanwege dubieuze beleggingen in bedrijven die samenwerken met het militaire regime in Myanmar.
Het Koreaanse staalbedrijf besloot na de druk van onder meer het ABP om uit het gezamenlijke bedrijf met het militaire regime in Myanmar te stappen. Dat heeft APG, het bedrijf dat namens ABP pensioengeld belegt, laten weten.
Onlangs bleek uit onderzoek van de organisatie Justice for Myanmar dat de Nederlandse pensioenuitvoerders APG en PGGM Nederlands pensioengeld hebben gestoken in bedrijven met sterke zakelijke banden hebben met de militaire junta in Myanmar. Het gaat in totaal om bijna 2,3 miljard dollar aan beleggingen in onder meer bedrijven in de olie- en gasindustrie, vastgoed, infrastructuur, maar ook een bedrijf dat militaire technologie levert aan Myanmar.
Bewegen tot verandering
Een woordvoerder van APG zei toen dat hun grootste klant ABP ‘het respecteren van mensenrechten als belangrijke randvoorwaarde bij het duurzaam en verantwoord beleggen’ heeft. Daarom gaat APG in ‘intensief overleg’ met de betreffende ondernemingen om hen ‘te overtuigen en te bewegen tot verandering’, aldus de woordvoerder.
APG laat nu weten ‘blij’ te zijn met de beslissing van het Koreaanse staalbedrijf Posco C&C. Eerder besloot het bedrijf al om geen dividend uit te betalen, omdat dit ten goed zou komen aan het militaire bewind in Myanmar.
De Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties roepen al jaren om de banden met bedrijven in Myanmar te verbreken en geen zaken te doen met het militaire regime. In een rapport van de Verenigde Naties uit augustus 2019 bleek dat het leger in Myanmar twee grote bedrijven in het land in handen heeft, waaronder tientallen dochterbedrijven hangen, goed voor miljoenen aan omzet. Deze bedrijven gebruikt het leger om zaken te doen met internationale bedrijven.
Wapensystemen
Een van de omstreden investeringen van PGGM betreft een belang in het Indiase bedrijf Bharat Electronics, dat wapensystemen levert aan Myanmar. PGGM wilde niet reageren op de bevindingen uit het onderzoek.
Myanmar behoort tot de armste landen ter wereld, maar beschikt wel over grote bodemvoorraden van onder meer olie, gas en edelstenen. Die wordt vooral geëxporteerd naar het buitenland, waarbij de opbrengsten via hun bedrijven voor een groot deel bij het leger terechtkomen.
Het leger van Myanmar nam 1 februari de macht over van de democratisch gekozen regering van Aung San Suu Kyi. Dit gebeurde onder het voorwendsel dat er gefraudeerd zou zijn bij de verkiezingen van november, waarbij Suu Kyi’s partij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD), een overweldigende meerderheid behaalde. Suu Kyi en veel medestanders werden gevangengezet. Burgers demonstreren sindsdien vrijwel dagelijks tegen de coup.