'Staalindustrie in Europa heeft toekomst'

Tony Pedder, de nieuwe topman van Corus, ziet geen redenen om de bedrijfsstrategie om te gooien...

Tony Pedder krijgt de dagelijkse leiding bij het Brits-Nederlandse staalconcern Corus. De 52-jarige Brit volgt per 1 september Sir Brian Moffat op, die na het ontslag van de fusie-architecten Van Duyne en Bryant als tussenpaus het bedrijf met harde hand saneerde.

Zoals vrijwel al zijn voorgangers bij British Steel en Hoogovens is de nieuwe topman afkomstig uit de eigen gelederen. Tony Pedder werkt al sinds 1972 bij British Steel en zet met zijn benoeming als nieuwe chief executive officer (CEO) op 1 september een kroon op een ware modelcarrière.

Van Pedder zijn geen revolutionaire veranderingen te verwachten. Hij kent het Britse bedrijf goed, en heeft inmiddels ook mogen rondkijken in IJmuiden. In maart zei hij nog dat het voormalige Hoogovens zijn grote voordelen onvoldoende uitbuit. 'Ook IJmuiden verdient op dit moment geen geld', poogde hij de Nederlandse kritiek op de enorme Britse verliezen in de kiem te smoren.

- Hoe efficiënt opereert het bedrijf in IJmuiden nu?

'Er is een lichte verbetering. Maar het project World Class IJmuiden staat nog aan het begin.'

- Wat is uw doel met Corus?

'We zetten de huidige strategie voort. Corus heeft excellent personeel. Wij willen onze klanten optimaal bedienen en waarde creëren voor onze aandeelhouders.'

- Maar is er eigenlijk wel een toekomst voor de staalindustrie in Europa? Als je in de hoogconjuctuur al geen geld kunt verdienen, hoe moet het dan bij een recessie?

'Een goede vraag. Maar het antwoord is simpel ja. Je moet wel zorgen dat je op de wereldmarkt concurrerend kunt opereren. En we weten inmiddels dat we daarbij problemen tegenkomen. Daarom is efficiëntie zo belangrijk.'

- Moeten de al aangekondigde afslankingen worden versneld?

'Daartoe bestaan geen plannen. Maar veel meer kan ik daar gezien de publicatie van de halfjaarcijfers in september niet over zeggen.'

- De Britse vakbonden vrezen dat er bovenop de al aangekondigde ontslagen nog eens vele banen zullen verdwijnen als de VS besluiten importheffingen voor staal in te voeren. Is die angst terecht?

'Nee. De media hebben te veel aandacht besteed aan de Amerikaanse handelsrestricties. De regering-Bush heeft een totaalplan voor de staalindustrie opgesteld, waaronder een vermindering van de capaciteit op wereldniveau en afbouw van staatssubsidies voor de sector. Die aspecten vinden ook wij erg belangrijk, ook omdat Corus die bijdrage aan de capaciteitsafbouw al heeft geleverd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden