Staakt-het-vuren voor heel Syrië overeengekomen, bestand gaat vannacht in

Syrische oppositiegroeperingen, de regering van president Bashar al-Assad, Rusland en Turkije zijn donderdag een algeheel staakt-het-vuren overeengekomen in Syrië. De Russische president Vladimir Poetin maakte het bestand gisteren bekend, de Turkse autoriteiten bevestigden het. Het gaat om middernacht plaatselijke tijd in.

Syriërs lopen door voormalig rebellengebied in Aleppo, de Noord-Syrische stad die onlangs volledig in handen van de troepen van Assad viel.Beeld afp

'De gemaakte afspraken zijn natuurlijk fragiel, en vergen bijzondere aandacht en betrokkenheid', zei Poetin donderdagmiddag. 'Dit is het opmerkelijke resultaat van gezamenlijke inspanningen, van onze ministeries van Defensie en Buitenlandse Zaken en van onze partners in de regio.'

De belangrijkste rebellengroep, de islamistische Ahrar al-Sham, ontkende gisteravond echter te hebben getekend.

Syrische jongeren bouwen een sneeuwpop in Binnish, nabij Idlib.Beeld afp

Verenigde Staten buitenspel

De Verenigde Staten staan buitenspel bij de huidige onderhandelingen. En ook de Verenigde Naties zijn er niet bij betrokken. De VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, juichte de wapenstilstand gisteren wel toe en zei te hopen dat humanitaire hulp verlenen nu makkelijker zal worden en dat het klimaat voor vredesonderhandelingen die de VN voor februari hebben gepland, zal verbeteren.

Twee belangrijke strijdende partijen, Islamitische Staat (IS) en Al Nusra, een gewezen filiaal van Al Qaida in Syrië, zijn van het staakt-het-vuren uitgesloten en de oorlog tegen hen zal doorgaan. Ook de Koerdische YPG, die strijdt tegen IS, is geen partij bij de wapenstilstand.

Rusland en Turkije hebben gisteren in het noorden van Syrië een offensief tegen IS ingezet. Het Russische leger gaf daarbij voor het eerst luchtsteun aan de Turkse strijdkrachten.

Een tractor verwijdert puin in een verwoeste wijk in de Noord-Syrische stad Aleppo.Beeld afp

Vredesonderhandelingen

Poetin zei dat het staakt-het-vuren zal worden gevolgd door vredesonderhandelingen, waaraan de Syrische regering en de rebellengroepen meedoen. De besprekingen beginnen, voorafgaand aan die van de VN, mogelijk al komende maand in de Kazachse hoofdstad Astana. Kazachstan geldt als een loyale bondgenoot van Rusland.

In een eigen verklaring suggereerde het Syrische regeringsleger dat het staakt-het-vuren mede te danken was aan zijn eigen recente successen, een verwijzing naar de val van het door rebellen bezette oostelijke deel van Aleppo. Enkele rebellenleiders zeiden in te stemmen met de wapenstilstand, maar niet zeker te weten welke groepen er precies aan meedoen.

Volgens de Russische minister van Defensie, Sergej Shoigu, heeft de wapenstilstand betrekking op 62 duizend strijders van rebellengroepen in heel Syrië. De leiding van het Russische leger heeft een hotline ingesteld met het Turkse leger, en daarmee met de rebellen. Poetin zei gisteren dat hij een reductie van de Russische militaire aanwezigheid in Syrië heeft gelast.

De VS zullen voorlopig niet deelnemen aan de vredesbesprekingen in Astana. Ingewijden schrijven dit toe aan opgelopen frustraties bij Rusland en Turkije over het Syriëbeleid van president Barack Obama. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, verklaarde gisteren wel dat de VS kunnen aanschuiven zo gauw de komende president, Donald Trump, in functie is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden