'Staak niet, maar neem het onderwijs weer in bezit'

Leraren moeten niet staken tegen extra onderwijstijd, maar eisen dat 80 procent van het budget weer naar de lessen gaat. Dat betoogt Harm Beertema, woordvoerder onderwijs van de PVV-Tweede Kamerfractie.

Leraren in het voortgezet onderwijs voeren op 9 januari actie tegen de plannen van het kabinet om het aantal lesuren uit te breiden. Beeld anp

U staat hier heel 19de-eeuws te staken? Staken, in plaats van uw leerlingen te dienen, te onderwijzen en te vormen. En waarom? Ik zal u vertellen wat de ouders en het overgrote deel van de Nederlanders ervan denken. Zij zien hier leraren die staken omdat ze méér vakantie willen en mínder lessen willen geven. En ik vind het lastig om dat beeld te nuanceren.

Want er is een kenniscrisis in Nederland. In een tijd dat onze leerlingen zo slecht rekenen dat ze de technische opleidingen niet meer kunnen volgen; in een tijd dat onze scholieren niet meer kunnen spellen en niet meer begrijpend kunnen lezen; in een tijd dat onze leerlingen geen besef meer hebben wie zij zijn als cultuurdragers van onze mooie westerse beschaving; in een tijd dat we keihard moeten concurreren met opkomende mogendheden als China en India; in zo'n tijd staakt u om 12 minuten extra lestijd per dag woedend van de hand te wijzen! Maar waar was u toen de bestuurders en de managers het beroep van leraar uitkleedden?

Waar waren jullie toen de leraar werd gedegradeerd tot een instructeur van vaardigheden? Toen de leraar met een verhaal, die kennis en traditie doorgaf van de ene generatie naar de volgende, toen die échte leraar achterhaald werd verklaard door al die 'deskundigen'?

Ontslagen
Waar waren de woedende leraren toen het realistisch rekenen werd opgelegd door de bestuurders, waardoor onze kinderen nu niet meer kunnen cijferen? Waar was de boze leraar toen van hogerhand werd besloten dat het vak geschiedenis er niet mee toe deed? En waar waren de boze leraren toen hun kritische collega's die wél in opstand kwamen, monddood werden gemaakt? En zelfs werden ontslagen? Waar waren jullie toen?

Ik zal het zeggen, waar u toen was. U zat te mokken en te mopperen in de lerarenkamer. Maar nu de PVV en de coalitiepartijen u vragen om 12 minuten extra lestijd per dag, staat u hier. Samen met uw werkgever, de VO-raad. Samen met uw bonden die nauwelijks nog leden hebben onder jongeren. Die alleen nog boze babyboomers vertegenwoordigen. Die willen vernieuwen en verjongen, maar niks beters weten te verzinnen dan een 19de-eeuwse staking uit te roepen.

Het onderwijs is jarenlang geteisterd door krankzinnige onderwijsvernieuwingen en door fusies. Maar nooit hoorden we de bonden. Maar nu staan ze hier stoer te doen, samen met de SP die alwéér gratis ballonnetjes uitdeelt. Gratis luchtballonnen, dat is de bijdrage aan het onderwijs van de oppositie. Van de SP die nog nooit regeringsverantwoordelijkheid heeft aanvaard.

In de maling
Nu zegt de VO-raad doodleuk: minister, Tweede Kamer, democratische rechtsstaat, u kunt besluiten wat u wilt, maar wij voeren de Wet toch niet uit. Want wij weten het beter. En wij willen ons blijven opsluiten in onze chique bestuurskantoren, ver van de scholen. Wij blijven op studiereizen gaan naar Brazilië, Shanghai en Singapore. Wij blijven gemiddeld nog niet de helft van de onderwijslumpsum uitgeven aan overhead, aan onszelf, in plaats van aan lessen. En de oppositie vindt het allemaal prachtig!
En iedereen neemt u in de maling, beste leraren. U laat zich net als uw leerlingen voor een politiek karretje spannen van uw werkgever, uw bonden en de oppositie.

Daarom is deze staking een vergissing. Een historische vergissing.
Ik roep u op niet te stáken, maar gebruik te maken van de nieuwe wetten van dit kabinet die de positie van de leraar herstellen. Maak gebruik van de medezeggenschap. Wees zelfbewust als leraar. Jullie zijn de belangrijkste stakeholders van het onderwijs. Krijg dat nou toch eens in de gaten! Jullie maken het verschil tussen goed onderwijs en middelmatig of slecht onderwijs. Dit kabinet heeft alle seinen op groen gezet. Voor de leraar, voor het primaire proces.

De PVV heeft onlangs een motie ingediend dat in het hele onderwijs 80 procent van het budget naar lessen moet, naar gedefinieerde lessen, met een bevoegde leraar voor de klas. Dat betekent nog maar 20 procent voor de overhead, voor het gedoe. Die motie is door de Kamer aangenomen! Dat betekent een stijging van tientallen procenten van het budget voor de lessen! Daarmee komt er heel veel geld vrij voor de kwaliteit van onderwijs en voor voldoende onderwijs van 1.040 uur.

Kleilaag
Jullie, de leraren, hebben daarmee de sleutel in handen om het onderwijs los te weken uit de verstikkende kleilaag van de sectorraden en de aartsconservatieve vakbonden. Met die motie in de hand kunnen jullie meehelpen te eisen dat 80 procent van de lumpsum naar de lessen gaat, naar het primaire proces. Dat is pas constructief, als dáárvoor de leraren in actie komen.

Ik vraag jullie, de overgrote meerderheid van de burgers van Nederland vraagt u om uw verantwoordelijkheid te nemen. Neem het onderwijs terug, herpak je, word weer eigenaar van het onderwijs, herstel de kwaliteit, maak gebruik van alle nieuwe wetten die er aankomen en die u in uw positie herstellen.

Contacturen met een leraar voor de klas, strengere exameneisen, bevoegde docenten voor de klas, 80 procent naar het primaire proces. Maak je boos om die belangrijke zaken. Die zijn oneindig veel belangrijker dan 12 minuten extra onderwijstijd per dag. Doe dat alsjeblieft!

Harm Beertema
is woordvoerder onderwijs van de PVV-Tweede Kamerfractie.
Deze tekst had de auteur morgen op de onderwijsmanifestatie in Utrecht willen uitspreken, maar de Algemene Onderwijsbond liet weten de aanwezigheid van politici niet op prijs te stellen.

 Waar was u toen de bestuurders en de managers het beroep van leraar uitkleedden?  
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden