'Staak desnoods vlucht Paramaribo'

De vakbond van cabinepersoneel VNC vindt dat de KLM de lijn Amsterdam-Paramaribo moet staken als het geweld van passagiers niet ophoudt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Geweld en agressie in vliegtuigen nemen toe, vooral de lijn Amsterdam-Paramaribo is berucht. Er wordt geslagen, geschopt, gescholden en getierd - veelal na het gebruik van alcohol.

De VNC wil dat er een internationale zwarte lijst wordt aangelegd van agressieve passagiers. 'En als dat niet kan, laat de KLM dan een lijst aanleggen van agressieve passagiers op deze lijn.'

De KLM weigert op de suggestie van Popelier in te gaan. 'Wij hebben er vertrouwen in dat het meevliegen van de militaire politie voldoende effect heeft.' Over drie maanden wordt het experiment geëvalueerd.

En die gewenste zwarte lijst, die komt er. 'Maar dat gaat nog jaren duren', waarschuwt een woordvoerder van de KLM.

Van de Registratiekamer is toestemming verkregen om zo'n lijst op te stellen, maar het uitwerken van de voorwaarden is nog een hele klus. Bovendien moet de techniek nog worden aangepast, want het incheckpersoneel moet op zijn beeldscherm kunnen zien wie ze moeten weigeren.

In het algemeen accepteert Popelier dat er agressie is in vliegtuigen. 'Dat komt doordat vliegen meer gemeengoed wordt, en daar zijn we blij om.'

Ondanks die betrekkelijke vergevingsgezindheid vindt hij dat er grenzen zijn, en dat die op de lijn Amsterdam-Paramaribo worden overschreden.

KLM registreert gemiddeld honderd incidenten per maand op vliegtuigen, variërend van roken op het toilet, schelden, weigeren de veiligheidsgordels vast te maken tot fysiek geweld.

Niet bekend

Eind vorig jaar verscherpte de luchtvaartmaatschappij haar anti-agressiebeleid. Sindsdien kunnen beschonken passagiers worden geweigerd en agressievelingen eventueel in de boeien worden geslagen.

Voor de vakbonden van cabinepersoneel is de agressie een hot item. In april wordt er een driedaagse conferentie gehouden van honderden vakbonden. Die is vooral gewijd aan agressieve passagiers.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden