'Staak aftrek van hypotheekrente'

den haag De hypotheekrenteaftrek is een ‘overmatige subsidie op de eigen woning’, die op termijn moet verdwijnen. Dat schrijft een commissie die op verzoek van demissionair minister De Jager van Financiën het belastingstelsel tegen het licht heeft gehouden....

Van onze verslaggever Douwe Douwes

De eigen woning moet straks worden behandeld als ander vermogen, zoals spaargeld of aandelen. De hypotheekschuld moet dan worden afgetrokken van het vermogen, zodat de huiseigenaar minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Uiteindelijk levert dat wel een forse tegenvaller op voor de gemiddelde huiseigenaar.

De commissie die onder leiding stond van Stef van Weeghel, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en partner bij PricewaterhouseCoopers, bestond uit fiscalisten en ambtenaren. Om het belastingsysteem eenvoudiger te maken bevelen zij aan om te snoeien in het aantal aftrekposten. De spaarloonregeling, levensloopregeling en de giftenaftrek kunnen per direct worden afgeschaft. Het lage tarief van de consumptiebelasting (BTW) moet verdwijnen, vindt de commissie. Het verschil in tarief tussen het eerste levensonderhoud (6 procent) en ‘luxe goederen’ (19 procent) verstoren de keuzen van consumenten te sterk. Negatieve gevolgen voor de koopkracht van de laagste inkomens kunnen beter via toeslagen of de inkomstenbelasting worden gerepareerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden