Opinie

Sta trots en zelfbewust in de wereld

De ingezonden brieven van woensdag 16 augustus.

Een meisje loopt bij Zandvoort de zee in.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Brief van de dag: Sta trots en zelfbewust in de wereld

Als vader van drie gekleurde adoptiekinderen heb ik met groot genoegen het artikel over Iris van Lunenburg gelezen (V, 14 augustus). Wat een genoegen, haar zelfbewustzijn en onbevangenheid. Laten we proberen haar en anderen met een kleurtje geen complexen aanpraten. Als mijn schoonzoons een grapje maken over mijn dochters begrijp ik dat vaak niet onmiddellijk omdat ik hun kleur niet bewust zie. En de meiden gaan 's zomers lekker bakken in de zon. Trots en nog donkerder.

Natuurlijk was de slavenhandel een zwarte bladzijde in de wereldgeschiedenis. Maar om daar na zoveel tijd steeds op terug te komen, lijkt me weinig zinvol. Wie moet je het nog kwalijk nemen? Ik voel me in ieder geval niet aangesproken.

Er zijn racisten en die zullen er altijd blijven tot we die ultieme vermenging bereikt hebben waar Thierry Baudet zo bang voor is. Maar laat je leven niet bepalen door racisten, haal je schouders erover op. Institutionele problemen wegens afkomst, kleur en geloof moeten we keihard aanpakken. Maar laat je leven niet verpesten door dit soort problemen en sta trots in de wereld, net als Iris. Ja, ik weet het: white privilege. Maar ik kan net zo min iets aan mijn kleur veranderen als mijn criticasters.

Peter Visser, Uffelte

Uitzetten

Ik vind het toch een zeer vreemde redenering van Klaas Dijkhoff: omdat de Armeense moeder in het verleden niet heeft meegewerkt aan uitzetting mogen zij en haar kinderen niet blijven. Dus als je meewerkt aan je uitzetting mag je blijven?

Yvonne Brouwers, Culemborg

'Verschrikkelijk'

Halbe Zijlstra (VVD) zegt dat 'het uitzetten van kinderen een verschrikkelijke zaak is, maar je kunt een besluit van een rechter niet naast je neerleggen' (Ten eerste, 13 augustus). Een gotspe!

Het kinderpardon is een besluit dat de staatssecretaris alle vrijheid geeft om het naar eigen goeddunken te interpreteren zonder dat een rechter hem terug kan fluiten. Dijkhoff interpreteert de regeling zó eng dat praktisch niemand ervoor in aanmerking komt. Vlak voor de verkiezingen nam de Tweede Kamer een motie aan waarin werd aangedrongen op een rechtvaardiger kinderpardon. Dijkhoff legde deze motie naast zich neer.

Nu geeft Zijlstra de rechter de schuld, maar die heeft slechts geoordeeld dat de staatssecretaris een dergelijke regeling naar eigen goeddunken mag uitleggen. Alle pijlen wijzen dan ook naar Dijkhoff. Om de rechter dan verantwoordelijk te houden, is laf en huichelachtig.

Ben van Bokhoven, Zaandam

Tijd rekken

Een vrouw uit Armenië die is uitgezet zonder haar kinderen, dat levert veel onrust op. De kinderombudsman 'gruwt' (Ten eerste, 15 augustus). Maar de vrouw in kwestie had een advocaat, en toen vrijdag duidelijk werd dat de rechter instemde met de uitzetting omdat de moeder er zelf voor koos de verblijfplaats van de kinderen geheim te houden, had die advocaat de vrouw het dringende advies moeten geven haar kinderen mee te nemen. Heeft hij dat gedaan?

Het komt mij voor dat hier sprake kan zijn van opzet, juist om zo veel mogelijk publiciteit en commotie te veroorzaken. Want de advocaat in kwestie weet ook dat het onderwerp 'verruiming kinderpardon' bij de beoogde coalitiepartners op tafel ligt.

Net zoals de kinderombudsman dat weet. Komt deze zaak net op het juiste moment om zo veel mogelijk druk uit te oefenen in de door asieladvocaten, de kinderombudsman en sommige politieke partijen gewenste richting? Dat de kinderen hier opgegroeid zijn terwijl hun moeder al in 2009 wist dat ze hier niet zou mogen blijven, laat zien wat asieladvocaten zullen adviseren als het kinderpardon wordt verruimd: de zaak net zo lang rekken totdat het gezin niet meer mag worden uitgezet. Overigens is de term 'kinderpardon' erg misleidend, het gaat vrijwel altijd om een gezinspardon.

F. Markestein, Bussum

Die geslaagde babyboomers

Wees gerust, beste Kiza Magendane (25) en Raoul Rozestraten (21) (O&D, 15 augustus). Ik ben een exponent van een eerdere zogenaamd verloren generatie. De babyboomers hebben zich het predicaat geslaagde generatie toegeëigend, dus wen er maar aan. Het gaat jullie en mij nooit lukken om ook maar een beetje in de buurt te komen van die idealisten, die Damslapers, die principiëlen, die maatschappij-makers.

Maar bedenk vooral dat zij nu zes maanden per jaar op een camping in Spanje zitten te wachten op niks. Terwijl wij Nederland en de wereld aan het maken zijn. En ik zie het gebeuren, en heb er alle vertrouwen. En vooral in jullie.

Rene Klerks (48), Tilburg

Warm bier

Herman Openneer was niet alleen een bedreven jazzhistoricus en knappe muzikant (Het Eeuwige Leven, 14 augustus), hij was ook bekend als een aangename en scherpe gesprekspartner voor, tijdens en na concerten, zelfs waar de omstandigheden voor de muzikanten niet altijd optimaal waren. Ergens in de jaren tachtig werd na afloop van een concert stevig gevloekt omdat men warm bier serveerde. 'Klopt', zei Herman. 'Hier moet je de koffie nemen: die is lekker koud.'

Pete Thomas, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden