St Mary's toneel voor mediacircus

De sfeer voor het zieken-huis waar een volgende vorst zal worden geboren, is als die aan de vooravond van de vrijmarkt: journalisten claimen een plekje.

VAN ONZE CORRESPONDENT PATRICK VAN IJZENDOORN

LONDEN - Sami Al-Zaid zit op een strandstoel voor een ingang van het St. Mary-ziekenhuis. In afwachting van de geboorte van de toekomstige monarch van het Verenigd Koninkrijk leest de 28-jarige klusjesman van Associated Press een roman van James Pattinson. 'Dat is de derde sinds ik hier elf dagen geleden arriveerde. Wij waren de eerste, vóór Reuters en Fox,' zegt de Brits-Amerikaan aan het begin van zijn twaalf uur tellende dagdienst. Hij moet vier camera's bewaken.

De South Wharf Road lijkt een beetje op de avond voor de Vrijmarkt. Op de stoepen hebben cameraploegen vanuit de hele wereld - de Verenigde Station, Canada en Japan voorop - met plakband stukken stoep afgezet. Alleen voor de nationale zenders BBC, ITV en Sky is er een plekje gereserveerd, pal voor de deur van de particuliere Lindo-vleugel van het ziekenhuis waar de Hertogin van Cambridge een dezer dagen een krijsende erfgenaam zal tonen aan de buitenwereld.

Het is de tweede troonopvolger die in St Mary's zal bevallen, het ziekenhuis waar Alexander Fleming penicilline uitvond. Ruim 31 jaar geleden stond Diana en Charles, toen nog enigszins gelukkig, daar met William. Het was indertijd minder druk. Niet alleen omdat er destijds minder journalisten waren, maar omdat de bevalling twee weken te vroeg had plaatsgevonden. Vermoedelijk heeft Diana toen bewust een latere bevallingsdatum gelekt om drukte te vermijden.

Nu is zaterdag 13 juli de uitgerekende datum, maar van Kate is nog geen spoor te bekennen. Ze verblijft in Kensington Palace, terwijl William gewoon doorwerkt als reddingspiloot in Noord-Wales. Anders dan zijn opa Philip, die aan het squashen was toen Charles ter aarde kwam, wil hij echter wel aanwezig zijn. In strijd met protocol zal hij zijn oma telefonisch inlichten over de afloop. Voorheen ging er een bode naar het paleis om het nieuws over te brengen.

Koninklijke bevallingen zijn in zekere zin altijd een openbaar spektakel geweest. Vroeger moest er bijvoorbeeld een lid van de regering present zijn. Zo zat de Britse minister van Binnenlandse Zaken in 1930 wekenlang duimen te draaien in Glamis Castle om getuige te zijn van de geboorte van prinses Margaret. De Franse koningin Marie-Antoinette viel zelfs flauw door de hitte, veroorzaakt door de vele aanwezigen bij de bevalling. Op de stoelen stonden zelfs timmerlieden.

De timmerlui van weleer zijn vervangen door paparazzi. Achter de camera's staan tientallen stapladders klaar, met naamkaartjes eraan. 'Dat wordt straks het echte oorlogsgebied. Als er eentje valt, ontstaat er een domino-effect,' voorspelt Al-Said. Voorlopig staat vooral het mediacircus in de belangstelling. 'Dit zul je in Frankrijk niet snel zien, ook niet bij de bevalling van Carla Bruni,' lacht een Franse toerist uit Angoulême die foto's aan het maken is van de stellages.

Op een bord, met de tekst 'The Midwife's Decision is Final', hebben journalisten vijf pond ingezet op de bevallingsdatum en het geslacht. Over de naam wordt volop gegist. Een zwetende heer in een uniform van de Royal Air Force, op weg naar het nabijgelegen Brunei House, voorspelt de komst van een prinses met de voornamen Elizabeth Diana Carole. 'De namen van Kate's moeder, Carole, en Williams vader, Charles, zijn hetzelfde in het Latijn.'

Voor de ingang van de Queen Elizabeth the Queen Mother-afdeling zit de 95-jarige Phyllis, na een medische controle, op haar rollator. 'Ik wacht niet op de baby hoor, 'lacht ze, 'maar op een taxi, vertraagd door de drukte. Het is onvergetelijk zo'n geboorte. Ik herinner me nog de opwinding, in het hotel waar ik met mijn ouders was, toen onze huidige koningin werd geboren. Maar om nu dagen en nachten voor de deur te gaan zitten, dat is wel een beetje ridiculous, toch?'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden