Ssssstt. . . hier wordt gelezen!

Inwoners van Singapore weten hoe het hoort. In de bioscoop zetten ze hun mobieltje uit, ze trekken netjes door als ze naar de wc geweest zijn en nóóit steken ze hun middelvinger op tegen medeweggebruikers....

De jongste misstand die op de korrel wordt genomen, is de herrie in bibliotheken. De Nationale Bibliotheek heeft stilteagenten in dienst genomen, die toezicht houden in leeszalen en ingrijpen als bezoekers hardop praten, hun mobiele telefoons gebruiken of anderszins de rust verstoren.

Volgens woordvoerster Lee Siew Hoon van de Nationale Bibliotheek is het een proef. Het gaat om zes grote bibliotheken, waar tien agenten zijn ingezet. De vrijwilligers delen geen boetes uit en hebben niet de bevoegdheid lastpakken de zaal uit te zetten. Volgens Lee Siew Hoon is een strenge aanpak niet nodig. De agenten hebben vaak al succes als ze overtreders een schriftelijke vermaning onder de neus schuiven. De briefjes verwijzen naar de website van de Nationale Bibliotheek, waar alle regels worden opgesomd, zoals de maximale leestijd van een halfuur per krant. In oktober wordt de campagne geëvalueerd. De kans is groot dat de stilteagenten in meer bibliotheken worden ingezet. Singapore wordt er weer een stukje netter op.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden