SS’er Faber mogelijk alsnog vervolgd

De Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas Carel Faber (88), die in 1952 uit de Koepelgevangenis in Breda wist te ontsnappen en sindsdien als vrij man in Duitsland leeft, wordt mogelijk alsnog vervolgd.

De Duitse minister van Justitie Sabine Leutheusser-Schnarrenberger heeft het Beierse Openbaar Ministerie opdracht gegeven te onderzoeken of er juridische mogelijkheden zijn Faber voor de rechter te brengen.

Faber, die in het Beierse Ingolstadt woont, was tijdens de Tweede Wereldoorlog lid van de Waffen-SS en van het Sonderkommando Feldmeijer. Dat SS-onderdeel vermoordde Nederlandse burgers bij wijze van represaille voor aanslagen van het verzet. Ook de Nederlandse oorlogsmisdadiger Heinrich Boere, die begin dit jaar door de rechtbank van Aken voor drievoudige moord werd veroordeeld, was daarvan lid.

Duitse nationaliteit

Het proces tegen Boere heeft in Duitsland de roep versterkt om alsnog in actie te komen tegen oorlogsmisdadigers die hun straf hebben ontlopen. Faber kreeg na zijn vlucht uit Nederlandse gevangenschap, net als Boere, de Duitse nationaliteit. Nederland heeft nadien meermalen op uitlevering aangedrongen. Een Duits decreet uit 1943 maakte dat niet mogelijk.

Nog in 2003 drong toenmalig minister van justitie Donner er tevergeefs op aan Faber zijn straf in Duitsland te laten uitzitten.

Klaas Faber werd in 1947 ter dood veroordeeld wegens het plegen van oorlogsmisdaden. Hij werd verantwoordelijk gehouden voor tenminste elf moorden. Een jaar later werd de straf omgezet in levenslang. In 1952 ontsnapte hij uit de gevangenis. In 2003 werd hij door een journalist van het Haarlems Dagblad opgespoord. Faber heeft nooit spijt betuigd voor zijn wandaden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden