Srinagar is spookstad geworden

In de zomerhoofdstad van Kashmir is een uitgaansverbod na straatprotesten van stenen gooiende moslims. Zelfs de ambulances komen nauwelijks langs de controle....

The New York Times

srinagar Sinds de regering afgelopen zondag een uitgaansverbod afkondigde, zit iedereen – mannen, vrouwen, tieners en kleuters – opgesloten. Wanneer het uitgaansverbod in het Indiase deel van Kashmir wordt opgeheven is niet duidelijk.

Gisteren liet de regering weten dat de komende drie dagen alle vluchten van en naar Srinagar, zomerhoofdstad van de deelstaat Jammu en Kashmir, worden opgeschort. Het is voor het eerst in tien jaar dat zo’n maatregel is genomen.

‘Het is verstikkend’, zei Sajid Iqbal, een 26-jarige jurist, die de afgelopen drie maanden overwegend thuis heeft gezeten. ‘Het is een collectieve straf. Iedere inwoner van Kashmir wordt gedwongen binnen te blijven.’

Zelfs voor ambulances is het lastig langs de controleposten te komen. De politie verscheurde enkele dagen geleden de ontheffing voor het uitgaansverbod van een ambulancebestuurder en dreigde hem met een afranseling. Toen hij na een dag werken terugkwam in het ziekenhuis trilde hij van angst en woede. En hij besloot zich voorlopig schuil te houden.

Sinds juni wordt het dagelijks leven in Kashmir beheerst door straatprotesten van stenen gooiende moslims en vaak dodelijke tegenmaatregelen van de Indiase veiligheidstroepen. In drie maanden vielen bijna negentig doden.

Ondanks het algehele uitgaansverbod waren de afgelopen dagen het bloedigst. Volgens de autoriteiten kwamen maandag zeker 18 personen – onder wie één politieman – om het leven bij botsingen tussen separatistische betogers en Indiase paramilitairen.

Scholen zijn al drie maanden dicht; examens zijn uitgesteld. Winkels kunnen alleen af en toe de deuren openen. Jongeren die een computer hebben, zitten de hele dag aan het scherm gekluisterd. Ze verzenden berichten over geweld in hun buurt, discussiëren over het Indiase bestuur en verspreiden geruchten. Advocaten staken, waardoor het voor rechters onmogelijk is zaken te behandelen.

Een eind aan deze situatie is niet in zicht. Een groepering onder leiding van Syed Ali Shah, die streeft naar afscheiding van India, heeft nieuwe protesten aangekondigd. Zij roept burgers op hun protesten ook te richten tegen het Indiase leger, een oproep die kan leiden tot meer bloedvergieten.

Niemand – de separatische leiders, noch de politici in Kashmir, noch de Indiase regering in New Delhi – kan het eens worden over een terugkeer naar normaliteit. De regering verlengde dinsdag het uitgaansverbod en stuurde meer politiemensen naar de deelstaat.

Deze maatregel kwam nadat maandag olie op het vuur was gegooid door berichten van de Iraanse televisie over ontheiliging van de Koran in de Verenigde Staten. Op diverse plaatsen in de vallei braken onlusten uit, christelijke scholen en overheidsgebouwen werden verwoest. Met 18 doden was het de bloedigste dag in Kashmir van dit jaar.

‘Ik heb nog nooit zoiets gezien’, zei Shamima Keng, een 48-jarige onderwijzeres. ‘De mensen verschenen op straat zonder vrees voor de dood. Beangstigend.’

Srinagar is deze dagen een spookstad. Op vrijwel elke hoek staan paramilitairen. Politiewagens scheuren door de uitgestorven buurten.

De straten zijn bezaaid met glasscherven, stenen en afval. Bij Lal Chowk, middelpunt van de protesten, ligt het puin van een klokketoren. Bij Jehangir Chowk staan de restanten van een politiebureau dat zaterdag in vlammen is opgegaan.

In het ziekenhuis Sher-i-Kashmir zijn de gevolgen te zien van de woede-uitbarstingen van de demonstranten en de vergelding door de politie: een 23-jarige man met een kapotgeschoten hoofd, een 22-jarige riksjabestuurder met kogels in de buik.

Een 18-jarige jongen werd in de benen geschoten toen hij een politieverbod negeerde en zich aansloot bij de begrafenisstoet voor een omgekomen betoger. Hij zegt dat hij weer gaat meedoen aan de protesten zodra zijn benen zijn genezen

. ‘Je gaat maar één keer dood’, zegt hij met de bravoure van een tiener. De meeste gewonden in de ziekenhuizen zijn tieners.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden