Sri Lanka zal strijd opvoeren tegen Tijgers

De regering van Sri Lanka zegt de strijd tegen de Tamil Tijgers te zullen opvoeren na de zware bomaanslag woensdag in Colombo....

REUTER; AP; AFP

Reuter, AP, AFP

COLOMBO

President Chandrika Kumaratunga liet zich in dezelfde zin uit. 'De terroristen moeten worden geëlimineerd', zei ze. Algemeen wordt de aanslag gezien als een reactie van de LTTE op het verlies van hun bolwerk Jaffna in december.

Vorige maand presenteerde de regering, als onderdeel van haar dubbelstrategie, nieuwe voorstellen voor een autonomieregeling voor de Tamils. Minister Peiris zei gisteren dat 'de succesvolle uitvoering van de politieke voorstellen een veel grotere nederlaag zal zijn voor de LTTE dan de val van Jaffna'. De Tijgers wezen het plan ogenblikkelijk af en dreigden met een toename van het aantal bomaanslagen in Colombo.

De autoriteiten gaan er daarom zonder meer vanuit dat de aanslag op de Srilankaanse centrale bank in het centrum van de hoofdstad werd uitgevoerd door de Tamil-rebellen. Het dodental liep donderdag op tot tegen de tachtig. Ongeveer 1400 mensen raakten gewond; zeker honderd van hen zijn er zeer ernstig aan toe. Hulpverleners gaan door met zoeken, maar er is weinig hoop dat er nog levenden onder het puin vandaan zullen komen.

De politie heeft de twee mannen gearresteerd die op de bewakers van de centrale bank schoten, waarna een vrachtwagen met 50 tot 100 kilo aan explosieven zich in het gebouw boorde. De twee hoorden volgens de politie tot een zelfmoordcommando van de LTTE. De chauffeur van de wagen kwam om.

Peiris, die ook onderminister van Financiën is, sprak de vrees uit dat de aanslag de pogingen van de regering zal frustreren om buitenlandse investeerders aan te trekken. De centrale bank ligt midden in het zaken- en regeringscentrum van Colombo.

Van het pal naast de bank gelegen Intercontinental Hotel waren alle ramen kapot; overal wapperden gordijnen naar buiten. Het hotel is tijdelijk gesloten, de gasten zijn elders ondergebracht. Volgens manager Rolf Hübner vielen in het hotel geen slachtoffers. Enkele mensen liepen snijwonden op door rondvliegend glas.

Of de aanslag het toerisme veel schade zal berokkenen werd gisteren uit de reacties van woordvoerders uit de branche niet goed duidelijk. De krachtigste waarschuwing kwam uit Australië, waar de regering reizigers opriep Sri Lanka geheel te mijden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken adviseerde toeristen voorlopig niet naar Colombo te gaan.

Reisbureaus in Europa zeiden te betwijfelen of het aantal reizigers sterk zal dalen door de aanslag. De NBBS in Leiden had gisteren geen enkele afzegging binnengekregen. Ook Neckermann Reizen kreeg geen annulering; wel werden in Colombo logerende klanten naar elders overgebracht.

Britse touroperators zeiden dat ze hun klanten gewoon blijven aanraden naar Sri Lanka te gaan. 'In Sri Lanka zijn al dertien jaar problemen met de Tijgers en ze hebben nog nooit toeristen als doelwit gekozen', aldus John Sim van bureau Kuoni.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden