Sri Lanka legaliseert rebellen

De regering van Sri Lanka heeft woensdagnacht het verbod op de Tamil Tijgers opgeheven. Deze stap maakt de weg vrij voor vredesbesprekingen tussen de rebellenbeweging en de regering, die op 16 september in Thailand beginnen....

Zonder opheffing van het verbod waren de Tamil Tijgers (LTTE) niet bereid aan de onderhandelingstafel plaats te nemen. Door toe te geven aan hun eis, steekt premier Ranil Wickremesinghe zijn nek uit. Deze week nog hielden diverse groepen - Singalese nationalisten, boeddhistische monniken en marxisten - demonstraties in Colombo tegen de voorgenomen legalisering.

Ook president Chandrika Kumaratunga heeft zich ertegen verzet, hoewel ze donderdag in een eerste reactie zei ermee te kunnen leven. Kumaratunga zag in de jaren negentig haar eigen pogingen om een eind te maken aan de burgeroorlog mislukken en in 2000 raakte ze zelf gewond bij een zelfmoordaanslag van de Tamil Tijgers.

De tientallen zelfmoordaanslagen en het inzetten van kindsoldaten leverden de Tamil Tijgers nationaal en internationaal een slechte naam op. Na een aanslag in 1998 op de Tempel van de Tand, het belangrijkste boeddhistische heiligdom in Sri Lanka, werd de LTTE verboden.

Ook in India, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten is de beweging in de ban gedaan. Deze landen handhaven het verbod tot de LTTE het 'terrorisme' heeft afgezworen, zo werd donderdag duidelijk. De VS hebben wel hun steun uitgesproken voor het vredesproces en toegezegd te helpen met het opruimen van de mijnen. Het noorden van Sri Lanka telt naar schatting een miljoen mijnen, die daar door beide partijen, LTTE en regeringsleger, zijn neergelegd.

Sinds 1983 strijden de Tamil Tijgers voor een eigen staat in het noordoosten van Sri Lanka. De Tamil-minderheid van voornamelijk hindoes voelt zich gediscrimineerd door de Singalese meerderheid van overwegend boeddhisten. Meer dan zestigduizend Srilankanen lieten het leven in de strijd.

Aan het bloedvergieten kwam eind februari een einde. Na bemiddeling door Noorwegen kwam een staakt-het-vuren tot stand. Ook zijn de economische sancties die golden voor gebieden die in handen zijn van de LTTE opgeheven. De LTTE mocht kantoren openen in regeringsgebied, zodat de vlag van de beweging, een brullende tijger met twee machinegeweren op de achtergrond, daar weer wappert.

De vredesbesprekingen in Thailand zullen gaan over de wederopbouw van de door de burgeroorlog verwoeste gebieden en de vaststelling van de agenda voor vervolgonderhandelingen. Over alles behalve een onafhankelijke Tamilstaat kan worden gesproken, zei de Srilankaanse minister van Buitenlandse Zaken Tyrone Fernando gisteren. Hij gelooft dat de Tamil Tijgers oprecht streven naar een oplossing van het conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden