Srebrenica-verdachte bekent schuld

Het Joegoslavië-Tribunaal besteedt dinsdagmiddag om vijf uur een extra ingelaste zitting aan het nieuwe Srebrenica-proces dat volgende week moet beginnen....

De verdachte bekent gedeeltelijk schuld voor een van de punten van de aanklacht, vervolging om politieke, raciale en religieuze gronden. De aanklagers laten in ruil daarvoor na de veroordeling de overige punten van de aanklacht vallen, waaronder het zwaarste punt uit de tenlastelegging, genocide (volkenmoord).

De aanklagers vragen de rechters een straf van vijftien à twintig jaar op te leggen, de verdediging beveelt een straf van tien jaar aan.

Het is de eerste keer dat een Serviër voor het tribunaal schuld bekent voor zijn rol bij de massaslachting na de val van Srebrenica in 1995. Eerder, in 1996, legde Drazen Erdemovic voor het tribunaal een bekentenis af. Hij zag zichzelf echter als een Bosnische Kroaat die door de Serviërs tot deelname aan de massaexecuties is gedwongen.

Nikolic (geboren in 1955) is een van vier Bosnisch-Servische officieren van wie de rechtszaak donderdag begint. Als de rechters Nikolic schuldbekentenis dinsdagmiddag accepteren, zal zijn zaak, volgens de gegroeide praktijk van het tribunaal, worden afgescheiden van die van de drie overige officieren. Dat zijn Blagojevic, Obrenovic en Jokic, die vanaf woensdag volgende week met z'n drieën terecht zullen staan. Tegen Nikolic worden dan te zijner tijd hoorzittingen ter bepaling van een gepaste straf gehouden.

Nikolic verklaart zich bereid met de aanklagers samen te werken en volledige informatie te geven. Daarmee lijkt hij een grote vangst voor de aanklagers te zijn, evenals destijds Erdemovic die Nikolic met zijn schuldbekentenis voorging. Jean-René Ruez, jarenlang hoofd van het Srebrenica-onderzoek van het tribunaal, kreeg van Erdemovic waardevolle informatie.

Nikolic is tevens bereid op verzoek van de aanklagers als getuige op te treden in de zaak-Blagojevic en alle andere zaken voor het tribunaal. Daarmee wordt hij de eerste Bosnisch-Servische officier die uit de school klapt over wat algemeen beschouwd wordt als zwaarste oorlogsmisdaad op Europese bodem sinds de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden