Spuitsneeuw

De kerstgedachte die na Spuit-sneeuw blijft hangen: dit team kan zoveel beter.

Spuitsneeuw door Alex Klaasen, Tina de Bruin en Rop Verheijen. Regie: Albert Jan van Rees. In Theater De Veste Delft, 15/11

Tournee t/m 1/2, humstu.nl

Die zangstem van Alex Klaasen, dat is op zich al een reden om al zijn voorstellingen te bezoeken. Ook in de kerstrevue Spuitsneeuw haalt de acteur/zanger weer diverse malen uit met die krachtige warme stem. Op zo'n moment is het kippenvel niet ver weg, bijvoorbeeld in de Nederlandstalige bewerkingen van James Bond-hit Skyfall van Adele, of in het explosieve The wizard and I uit de musical Wicked.

Deze paar muzikale opveermomenten kunnen helaas niet wegnemen dat Spuitsneeuw een teleurstelling is. De kerstshow van Klaasen en zijn kleinkunstcollega's Rop Verheijen en Tina de Bruin wordt aangeprezen als een 'feestelijke warm-winterse 8-gangenrevue', maar in werkelijkheid is er bij de bereiding van dit kerstdiner iets stevig misgegaan: ingrediënten zijn van bedenkelijke kwaliteit en de gangen sluiten niet goed op elkaar aan.

Er zijn twee centrale verhaallijntjes. De eerste is een variatie op Het meisje met de zwavelstokjes, waarin de op straat zwervende junk Stacey aanstekers verkoopt. In de tweede verhaallijn plannen drie zwaarlijvige Brabantse vriendinnen samen Kerst te vieren, maar wordt één vriendin op pijnlijke wijze buitengesloten. Tussendoor zijn er dansende kalkoenen en sneeuwpoppen en ontmoeten we drie bejaarden die zin hebben in een triootje.

Nu valt er best wat te lachen om die seksende bejaarden, maar het wordt tegen die tijd ook voorspelbaar dat de humor in Spuitsneeuw telkens gezocht wordt in de grove overdrijving: bejaarden zijn geil, Sinterklaas is aan de harddrugs en de Kerstman vergrijpt zich na 'een kutklus in de Bijenkorf' aan de ronddolende junk Stacey.

Verder worden er veel liedjes gezongen, maar dit zijn telkens bestaande hits die van een Nederlandse tekst zijn voorzien. Te makkelijk, want van Klaasen en het team achter hem is algemeen bekend dat zij ook uitstekend hun eigen muziek kunnen componeren.

Dat is de kerstgedachte die na Spuitsneeuw blijft hangen: dit team kan zoveel beter. Ook Klaasens kompanen Verheijen en De Bruin laten zien dat ze goed kunnen zingen en typeren, maar het materiaal waarmee ze moeten werken, is te karig. Het is tegelijkertijd ook een geruststelling: deze mensen krijgen we vast gauw weer eens elders te zien, in een andere, betere voorstelling.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden