Sprossen

De jacht op het EHEC-bacterie ontwikkelt zich in rap tempo tot een aflevering van een Duitse Krimi in de rijke traditie van Der Alte, Tatort en Derrick. We worden door de scenarioschrijvers voortdurend op het verkeerde been gezet. Zwaar verdachten blijken bij nader inzien onschuldig en de zo lieflijke biologische Sprossen blijken het opeens te hebben gedaan.

Of niet natuurlijk, want de serie is nog lang niet afgelopen en morgen kan alles weer anders zijn.

Harry, da stimmt etwas nicht!

Na de komkommermarkt, de tomatenmarkt en de slamarkt leek nu de spruitjesmarkt aan de beurt. Maar tot nader order zijn de spruitjes van elke verdenking ontheven, 'sprossen' bleek bij nader inzien 'kiemen' te betekenen: taugémarkt en alfalfamarkt storten in.

We moeten zeer voorzichtig zijn, als er straks weer een nieuwe verdachte met een vreemde naam opduikt: even de Van Dale erbij. Kürbis is geen kousenband, maar pompoen. De stemming in Duitsland is inmiddels zo gespannen, dat een vertaalfout keihard kan terugslaan over de grens. Krijg je opstootjes op de groentenmarkt en lynchpartijen van Hollandse Rosenkohl door schuimbekkende huisvrouwen.

Vertaalfouten meegerekend zijn er al heel wat killergroenten gepasseerd, en nog altijd is de EHEC-bacterie op vrije voeten. Misschien blijkt het zelfs onmogelijk hem op heterdaad te betrappen. Bij Sprossen-distributeurs werden gisteren geen EHEC-bacteriën aangetroffen. Volgens een van de onderzoekers zou dat er wel eens op kunnen wijzen dat de Sprossen juist wél schuldig zijn. De besmette Sprossen zijn natuurlijk allang geconsumeerd. Als er in de voorraad nog EHEC-Sprossen waren aangetroffen, waren die niet opgegeten en zat je met een gat in de bewijsvoering.

Wanneer bacteriejagers zich van dit soort logica gaan bedienen, weet je dat alarmfase gloeiend rood is ingegaan. Er móet iets worden gevonden, het Duitse volk eist de aanhouding van de verantwoordelijke groente. We hebben het de afgelopen jaren bij ons vaak genoeg gezien: als de moordenaar maar niet kan worden aangehouden, neemt de druk op de politie toe en groeit de neiging hoe dan ook met een dader te komen, desnoods door middel van keiharde verhoormethoden.

Als er nou niet heel snel een groente wordt gevonden met duidelijke EHEC-sporen, breekt de pleuris echt uit en is Duitsland klaar voor een heksenjacht. Een Italiaanse voedseldeskundige heeft al gesuggereerd dat niet groente, maar vlees vermoedelijk de boosdoener is. Hij hield het nog bij 'tartaar en slecht doorbakken hamburgers', maar elke Duitser weet waar hij op doelde: Bratwurst.

Zodra de Bratwurst in staat van beschuldiging wordt gesteld, is het hek van de dam. Dan is niets meer veilig en kan de Killer-Keim net zo goed triomfantelijk op de achterbank van je nieuwe BMW zitten. Of in je geheel volgens het Reinheitsgebot gebrouwen Weizenbier. Dan valt elke zekerheid weg en keert de chaos weer.

Harry, hol schon mal den Wagen!

Als Bratwurst en Spätzle verdacht zijn, bereikt de EHEC-paniek de Duitse ziel, zaagt hij aan het collectieve zelfvertrouwen en de Duitse identiteit. Dan is de EHEC-bacterie veel meer dan een ziektebron en wordt hij het symbool van menselijke onmacht en onvermogen.

Ben je de motor van Europa, word je gesloopt door iets onzichtbaars, alsof de Middeleeuwen en de zwarte dood zijn weergekeerd.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden