Sprookjeswereld

'Brussel' durft meer geld te vragen op een moment dat alle lidstaten bezuinigen. De realiteitszin is ver te zoeken.

FOKKE OBBEMA

De Europese Commissie doet de Europese zaak bepaald geen goed nu het haar eigen budget met 5 procent wil verhogen. Op een moment dat alle Europese landen bezuinigen, bevestigt de Commissie daarmee de vooroordelen tegen 'Brussel'. De budgetverhoging ligt twee keer hoger dan de Europese inflatie, dus er zou van een reële verhoging van het budget sprake zijn. Bij zo'n voorstel valt het niet mee de gedachte te onderdrukken dat Brussel in een sprookjeswereld leeft.

De uitleg die de verantwoordelijke eurocommissaris aan het voorstel geeft, maakt het alleen maar erger. Hij refereert aan 2007, toen er hogere budgetten voor onderzoek en ontwikkeling werden afgesproken. Dat er sindsdien een kredietcrisis, een economische crisis en een eurocrisis zijn geweest, lijkt aan de goede man voorbij te zijn gegaan.

De Europese Commissie loopt met dit voorstel tegen een zekere en onnodige nederlaag aan. Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland hebben de messen geslepen, nadat de grote Europese landen al in december hadden laten weten dat meer dan de nullijn voor Brussel er niet in zou zitten.

Valt het voorstel wellicht als slimme onderhandelingstactiek te verdedigen? Niet bepaald, want de reacties staan bol van irritatie. De neiging om Brussel eens goed op zijn plaats te zetten, is er alleen maar door toegenomen.

De Commissie had beter initiatieven kunnen nemen om Europese burgers het idee te geven dat Brussels geld efficiënt wordt besteed. Want het vertrouwen daarin is laag. Dat zou EU-sceptici de wind uit de zeilen hebben genomen. Met dit onbegrijpelijke voorstel worden vooral eurofielen in verlegenheid gebracht.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden