Sprookjeskeizer

De Oostenrijkse acteur kon zich met moeite ontworstelen aan zijn rol als keizer Franz Joseph uit de Sissi-reeks. Donderdag overleed hij op 86-jarige leeftijd.

KEVIN TOMA

Ze hadden niet sterker van elkaar kunnen verschillen, de rollen waarmee de Oostenrijkse acteur Karlheinz Böhm onsterfelijk werd. Het grote publiek zag hem het liefst als de door Romy Schneider geflankeerde sprookjeskeizer uit de Sissi-reeks; filmliefhebbers roemden vooral zijn intense optreden als seriemoordenaar in Michael Powells psychothriller Peeping Tom (1959). Böhm, die aan de ziekte van Alzheimer leed, stierf afgelopen donderdag in zijn Oostenrijkse woonplaats Grödig, na een lang en zwaar ziekbed. Hij werd 86 jaar oud.

Böhm werd op 16 maart 1928 geboren in het Duitse Darmstadt, als zoon van sopraan Thea Linhard en de beroemde dirigent Karl Böhm. Hij had al in een stuk of twintig verwaarloosbare films gespeeld voordat hij met Ernst Marischka's Sissi (1955) doorbrak. Hij verleende een jeugdig charisma aan de rol van keizer Franz Joseph, een uitstraling die perfect matchte met de frisheid van zijn 16-jarige tegenspeelster Schneider (Sissi). Na nog twee immens populaire Sissi-films hoopte Böhm op een carrière-switch, door in Peeping Tom een seksueel geperverteerde man te spelen die vrouwen vermoordt met het statief van zijn filmcamera. De inmiddels klassieke film stuitte bij pers en publiek op walging, vernietigde de reputatie van regisseur Powell en deed bijna hetzelfde met die van Böhm. 'Het was de grootste teleurstelling uit mijn hele filmloopbaan', zei hij in 2003.

Peeping Tom bracht Böhm naar Hollywood, maar echt interessante rollen leverde dat niet op. Na vier gedenkwaardige optredens in films van Rainer Werner Fassbinder, stopte Böhm begin jaren tachtig met acteren; getroffen door het leed in Afrika, stortte hij zich volledig op ontwikkelingshulp. Als gast in de Duitse tv-show Wetten das..? daagde hij in 1981 de kijker uit geld voor steun aan Afrika te doneren en met de opgehaalde 1,5 miljoen mark stichtte hij in Ethiopië de organisatie Menschen für Menschen.

Het werd de kroon op Böhms leven. Samen met de Ethiopische bevolking bouwde Menschen für Menschen honderden scholen en ziekenhuizen. Bovendien ontmoette Böhm zo in 1987 zijn vierde en laatste echtgenote, de 36 jaar jongere Ethiopische archeologe Almaz Teshome. Als voorzitter van de organisatie zet ze nog steeds het werk voort van Böhm, die in 2003 ereburger van Ethiopië werd. 'In de diepste betekenis van het woord is mijn hart Ethiopisch geworden', zei Böhm. 'Ik leef niet meer alleen voor mijzelf; ik leef voor de anderen.' Kevin Toma

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden