Sprookjesgevangene Melania Trump en de geflopte doorstart van Idols
Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek. Deze week: een heerlijke educated guess over de leefwereld van Melania en hoe Idols wegvloog met Corendon.
TOP
Wat gaat er schuil achter de katachtige ogen van First Lady Melania Trump? We weten dat ze in New York is blijven wonen, een gegeven dat de Amerikaanse belastingbetaler dagelijks een fortuin kost. Maar waarom? Waarom verhuist Melania niet naar het Witte Huis?
De in Nederland wonende Amerikaanse schrijver Kate Imbach vroeg zich hetzelfde af en maakte in haar zoektocht naar het antwoord een studie van alle 470 foto's die Melania Trump tussen 2013 en 2015 op Twitter heeft gezet. Imbach behandelde Trump's foto's als ware het een oeuvre van een kunstenaar. Haar bevindingen beschreef ze in een uitgebreid verslag met de titel Fairytale Prisoner.
Hoewel natuurlijk psychologie van de koude grond, biedt het stuk een fantastische educated guess over het gevoelsleven van de mysterieuze Melania. Zo zag Imbach vijf foto's van Donald Trump en hun zoon Barron. Op elk van die vijf zien we de twee op de rug. 'Jongens voorin, meisjes achterin', analyseert Imbach.
'Dezelfde opstelling die ons zo schokte tijdens de inauguratie. Ze leeft op de achtergrond.' Bij een foto van heremietkreeft, de enige foto van een dier die Melania ooit postte, schrijft Imbach: 'Een dier dat in zijn schulp leeft. Dat moet haar bekend voorkomen, toch?'
Wij geloven het meteen.
Julien Althuisius
FLOP
Idols, daar gingen wij lang geleden eens goed voor zitten. Het was de tijd van de juryleden Edwin Jansen, Henkjan Smits (zonnebril op hoofd), Eric van Tijn en natuurlijke de geweldige Jerney Kaagman die met een minzame glimlach de kandidaten onder de neus wreef dat ze nog een hoop te leren hadden.
De eerste winnaar, in 2003, was Jamai Loman. Hij bleef Jim Bakkum voor. Hind, die herinneren we ons uit die tijd ook nog. Daarna ging het bergafwaarts. Wie de namen van de later winnaars (Boris Titulaer, Raffaëla Paton, Nikki Kerkhof) kan noemen zonder Wikipedia te raadplegen, verdient een prijs. In 2008 kapte RTL ermee, wegens gebrek aan succes.
Vorig jaar beleefde Idols een doorstart bij RTL, met een nieuw element: er werd een uitstapje gemaakt naar wat een 'exotisch eiland' werd genoemd. Dit jaar was dat Curaçao, met dank aan de firma Corendon, want je maakt commerciële televisie of je maakt het niet.
Het mocht allemaal niet baten. Oude wijn in nieuwe zakken (Ruben Nicolai en Lieke van Lexmond als presentatoren, Loman in de jury), dat gaat zelden goed. Niet eerder keken zo weinig mensen, 342 duizend, naar de finale van Idols als woensdag.
Nina den Hartog (even opgezocht) werd als winnaar opgevolgd door Julia van Helvoirt. Ze reageerde dolblij, met wat vermoedelijk ook weer een dooie mus zal blijken te zijn.
Paul Onkenhout