Sprookje in Las Vegas loopt slecht af

Overal staan fruitmachines. Goklustigen verdringen zich om de roulettetafels. Een imitatie Elvis vestigt de aandacht op een trouwkapel. Op schreeuwerige billboards worden spetterende shows aangeprezen....

Kees Tammens

Voor hen stond immers de Summer National centraal. Hoofdmoot daarvan is de Spingold, een van de drie Noord-Amerikaanse kampioenschappen. Naast topteams uit de hele wereld reisde ook een grote Nederlandse delegatie af naar Nevada. Echter zonder al te veel succes. De teams sneuvelden vroegtijdig (in de rondes van 64 en 32) en de laatste vloog er bij de laatste zestien uit.

Beter verging het Marion Michielsen-Meike Wortel in de Wagar Women’s Teams. Met als nevenpaar een Amerikaans-IJslandse combinatie werd, na winst op de regerende wereldkampioenen in de kwartfinale, de eindstrijd bereikt. Het sprookje voor de Nederlandse juniorspeelsters leek waarheid te worden toen zij op de helft van de finale tegen een comfortabele voorsprong aankeken (+64 imps). Dat bleek echter het einde; in de tweede helft kwam het dak omlaag en moest de zeker lijkende zege alsnog uit handen worden gegeven.

Alledaagse problemen, zoals in diagram 1, zijn ook soms voor topbridgers lastig.

Zie diagram 1

Geen kinderachtige actie van zuid om na 3* het bieden open te houden nu noord met een pas op 3* bepaald geen kracht aangaf. 4SA door noord: kies uit klaveren en ruiten.

West kwam tegen 5* uit met *A en vervolgde *H, getroefd door zuid. Een zekere verliezer in harten. Welke weg naar elf slagen? De harten of de klaveren drie-drie verdeeld?

De leider stak over naar *A in de dummy en speelde harten naar *B in zuid, voor *V in west die klaveren inspeelde voor *H in noord. De leider trok nog twee keer troef en ging verder met *A en een harten getroefd in de dummy. De vier-twee verdeling van de harten en het feit dat er in noord geen troeven over waren betekende dat nog een hartenslag verloren ging voor één down.

De Rus Gromow liet zien hoe het anders kon. Hetzelfde begin maar na *H, speelde hij *V en troefde na *A een klaveren in zuid.

Met deze kleur bij oost-west drie-drie waren elf slagen een feit: *V meegenomen en de laatste troef in noord als entree voor de twee vrije klaveren. Zo zette de leider in een Pools/Russisch viertal een belangrijke stap op weg naar de overwinning in de Spingold.

Zachtzinnig gaat het er op topniveau nooit aan toe. In diagram 2 was een score van +800 niet voldoende voor winst.

Zie diagram 2

West kwam uit met *6, overduidelijk een singleton. Oost won *A en speelde *2 terug, een Lavinthal-signaal. West troefde en speelde *2 na. De leider geloofde in *A in oost en zette een kleine klaveren in de dummy. Oost, aan slag met *V, gaf west een tweede ruitenintroever (met *H). West speelde klaveren, opnieuw klein in de dummy, voor *A in oost die een hartenslag meenam voor drie down.

4* zette het bieden in vuur en vlam. Na 5* was het voor noord tamelijk lastig. Had zuid een grote hand met mogelijk de schoppenmanche voor noord-zuid? Hij nam met 5* een duik in het diepe dat geheel troebel bleek. Ook hier een ruitenuitkomst voor *A en een introever in die kleur. West speelde klaveren maar zuid schatte *A in west en zette *H voor *A. Een tweede ruitenintroever, *V en *B plus *A voor vijf down en +1400 voor oost-west.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden