Sprintster Poelman met lekker gevoel naar EK

'Topvorm', zegt sprintster Jacqueline Poelman, 'is op het juiste moment de perfecte race kunnen lopen. Het gevoel dat alles makkelijk gaat en toch snel.' Komende week hoopt ze dat gelukzalige stadium te bereiken, als in Helsinki de Europese titelstrijd van start gaat....

TIM OVERDIEK

Van onze verslaggever

Tim Overdiek

HECHTEL

De ideale voorbereiding laat zich kenmerken door een onbezorgde aanloop. En als er al tegenslagen of irritaties zijn, dan stapt de atleet-invorm daar luchtig overheen. Zo raakte Poelman afgelopen zaterdag tijdens de Nacht van Hechtel opgefokt door de onnozele weigering van een official haar op het tartan te laten inlopen. Maar de kortstondige woede zette ze moeiteloos om in een sterke prestatie. Op de 100 meter zegevierde ze in een persoonlijk record van 11,27 seconden.

De ogenschijnlijke eenvoud waarmee Poelman zich met vijfhonderdste seconde verbeterde duidt op de reeds aanwezige topvorm, 'die in Finland straks moet worden aangescherpt'. Want daar wordt het pas echt serieus. De befaamde atletiekwedstrijd in België, waar de walm van hamburgers als een deken over de baan ligt en de biertap ononderbroken open staat, geldt voor menig atleet als laatste testcase. 'Om te kijken hoe je ervoor staat en met een lekker gevoel naar Helsinki te gaan.'

Hard trainen doet Poelman sinds de Nederlandse titelstrijd niet meer. Dat is ook nergens voor nodig, aangezien de basis in het voorseizoen is gelegd en als gevolg waarvan al snel aan de kwalificatie-eis voor de EK werd voldaan. 'Niet moe worden', is nu de trainingsopdracht, die vooral in mentaal opzicht gunstig uitpakt.

Hoe anders voelt ze zich in vergelijking met vorig jaar, toen Poelman vlak voor de WK nog naar Luxemburg afreisde voor een laatste limietpoging. Die mislukte, maar de Groningse kreeg het voordeel van de twijfel omdat ze eerder in het seizoen éénhonderdste tel boven de eis was gebleven. Maar inmiddels was de limietenjacht haar dermate opgebroken dat ze uitgeput in Stuttgart aankwam en er niets presteerde.

Hoe heerlijk het kan zijn om in een vroegtijdig stadium zeker te zijn van deelname aan een titeltoernooi, ondervond ook 800 meterloopster Ester Goossens. In het kielzog van Ellen van Langen, die net als Marko Koers in Portugal de laatste voorbereidingen treft, bleef Goossens eind mei al onder de limiet. In Hechtel koos ze het spoor van de Russische Ljoebov Goerina en ging ze 'voor het eerst volkomen stuk'.

Niet eerder had ze de eerste ronde in 57 seconden gelopen. Goed gehaasd door Letitia Vriesde kwam Goerina uit op 1.56,53, de beste tijd van het seizoen. Goossens eindigde als derde en bleef met 0,05 seconde nipt boven de, voor haar nog, magische twee minuten-grens. Voor de laatste tweehonderd meter had ze liefst 33 tellen nodig. 'Je weet dat het goed zit vlak voor de EK, maar het is lekker om dat terug te zien in de wedstrijd.'

Dat was niet weggelegd voor haar collega op de 800 meter Stella Jongmans, die 'in een supervorm steekt en heel snelle tijden in de training neerzet'. Maar na afloop zaterdag had ze het gevoel dat het helemaal niet goed gaat. Met 2.01,90 (vijfde) kwam Jongmans niet in het spel voor. 'Mentaal ben ik met mezelf aan het aanrotzooien', zei ze, wat is terug te voeren op de lange onzekerheid over het al dan niet plaatsen voor de EK.

De combinatie van de Nederlandse titel en de eerder behaalde Blimiet bracht haar uiteindelijk in Helsinki. Maar liever had ze in navolging van Van Langen en Goossens eind mei in Kerkrade al iedere twijfel uitgebannen. Daar ontbrak ze door ziekte. Nu knaagt nog altijd een licht gebrek aan zelfvertrouwen in de race. 'De gemoedsrust wil maar niet komen.'

Juist daarom blijft Jongmans, in tegenstelling tot Poelman, tot woensdag intensief trainen om de vorm met fysieke arbeid te kunnen polijsten. 'Ik moet hard bezig blijven, anders raak ik de spanning kwijt.' Ze rekent op een opleving tijdens de Europese titelstrijd. 'Ik moet eindelijk eens bewijzen dat ik me in de subtop kan laten gelden. Als ik de series overleef, rol ik er vanzelf wel in. Daar vertrouw ik maar op.'

Bij de mannen voldeed Ton Baltus met 1.45,88 (derde) zowaar aan de A-limiet op de 800 meter. Maar in tegenstelling tot voorgaande jaren, toen de Nacht van Hechtel immer de allerlaatste mogelijkheid was om in de atletenbus naar een titeltoernooi te stappen, was nu de inschrijving al enkele dagen gesloten.

En dus was Baltus te laat, temeer daar technisch directeur Bert Paauw niets voelde voor een dispensatieregeling waarbij een atleet wel werd ingeschreven maar hij uiteindelijk weer werd teruggetrokken. Van die methode maakten enkele Belgen zaterdag dankbaar gebruik.

Vooral Robin van Helden was daarover behoorlijk gepikeerd, omdat hij van bondscoach Bob Boverman vorige maand de toezegging had gekregen dat in Hechtel wel degelijk de achterdeur zou worden geopend. Boverman baseerde die belofte op de indruk die Paauw zijns inziens had gewekt, maar het KNAU-bestuur besliste na de NK kennelijk anders. Voor uitzonderingsposities was geen plaats, luidde het argument.

Zeker gezien de omvangrijke Nederlandse afvaardiging, liefst 25 atleten bedwongen de soepele limieten, was de bitterheid bij Van Helden en ook Baltus te begrijpen. Van Helden is door overtraindheid geruime tijd uit de roulatie geweest en heeft de stijgende lijn weer opgepakt, terwijl Baltus door een drukke baan praktisch geen kans ziet het gehele seizoen voluit te gaan.

Dat de verantwoordelijken van de KNAU door hun starheid een brevet van onvermogen hadden afgegeven, viel zaterdag tot diep in de Nacht van Hechtel te beluisteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden