NieuwsKim Jong-un

Springlevend of doodziek? Geruchten over gezondheid Kim Jong-un zwellen aan

China heeft een team inclusief artsen naar Noord-Korea gestuurd om het regime te adviseren over de toestand van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Dat hebben drie bronnen tegen persbureau Reuters gezegd.

Sinds Kim verstek liet gaan bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader Kim Il-sungwordt volop over zijn toestand gespeculeerd.  Beeld REUTERS
Sinds Kim verstek liet gaan bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader Kim Il-sungwordt volop over zijn toestand gespeculeerd.Beeld REUTERS

Volgens de bronnen die Reuters aanhaalt is de delegatie, geleid door een hooggeplaatst lid van het internationale liaisonkantoor van de Communistische Partij, donderdag naar Noord-Korea afgereisd.

De hulp van het Chinese team zou erop kunnen duiden dat eerdere berichten over de precaire gezondheidssituatie van Kim kloppen. Vorige week berichtte een Zuid-Koreaanse website gespecialiseerd in nieuws uit Noord-Korea dat de 36-jarige dictator herstellende is van een hartoperatie. De website baseerde zich op één anonieme bron. CNN meldde dat de Amerikaanse autoriteiten over ‘inlichtingen’ beschikken waaruit zou blijken dat het leven van Kim in ‘groot gevaar’ is na een operatie.

Sinds de Noord-Koreaanse dictator verstek liet gaan bij de viering van de geboortedag van zijn grootvader Kim Il-sung op 15 april, wordt volop over zijn toestand gespeculeerd. Deze Dag van de Zon geldt als een van de belangrijkste feestdagen in Noord-Korea en Kims afwezigheid is opmerkelijk. Op 11 april verscheen hij voor het laatst in de openbaarheid.

Volgens 38 North, een onderzoeksgroep die ontwikkelingen in Noord-Korea volgt, is het aannemelijk dat Kim al enige tijd verblijft in zijn complex in Wonsan, een stad aan de oostkust van het land. Op satellietbeelden is te zien dat een trein die gereserveerd is voor het vervoer van de Noord-Koreaanse leider vorige week twee keer in Wonsan aandeed.

Ook een belangrijke veiligheidsadviseur van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in bevestigt dat Kim sinds 13 april in Wonsan verblijft. ‘Kim Jong-un leeft en het gaat hem goed’, aldus Moon Chung-in tegen CNN. ‘Tot nu toe hebben we geen verdachte bewegingen gezien.’

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op archiefbeeld uit december vorig jaar. Beeld AFP
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un op archiefbeeld uit december vorig jaar.Beeld AFP

Kims toestand is van belang omdat een zwakke gezondheid of een vroegtijdige dood van de dictator zou kunnen leiden tot een machtsvacuüm en instabiliteit in de kernwapenstaat, waar naar schatting 10 miljoen mensen ondervoed zijn. Kim is de derde generatie van de Kim-dynastie die Noord-Korea sinds 1948 met harde hand regeert. Naar verluidt heeft Kim kinderen, maar die zijn nog jong. Mogelijk is zijn zus Kim Yo-jong, die Kim de afgelopen jaren op prominente posities in het landsbestuur zette, een kandidaat om hem op te volgen.

Waar Chinese, Japanse en Zuid-Koreaanse media de afgelopen dagen over elkaar heen buitelden met ‘primeurs’ over de gezondheidstoestand van Kim, benadrukken de Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten dat zij niks bijzonders hebben waargenomen. Volgens het Noord-Koreaanse staatspersbureau is Kim aan het werk; zaterdag ontving hij een brief van de Russische president Poetin. Het is goed mogelijk dat Kim zich heeft afgezonderd om niet besmet te worden met het coronavirus. De dictator, van wie bekend is dat hij stevig rookt, kampte de afgelopen jaren met een groeiend overgewicht – een extra risicofactor voor coronapatiënten.

Betrouwbare informatie over de situatie in de totalitaire dictatuur is schaars, terwijl de interesse voor nieuws uit Noord-Korea groot is. Mede hierdoor vinden niet-geverifieerde berichten al snel hun weg naar media. De lijst met foutieve nieuwsberichten over het land is dan ook lang. Zo meldde een Zuid-Koreaanse krant vorig jaar dat verschillende onderhandelaars geëxecuteerd waren na de mislukte kernwapentop tussen Kim en de Amerikaanse Trump in Vietnam. De officials waren later weer op nieuwsfoto’s te zien.

In 2014 verdween Kim een maand lang van de radar, hetgeen ook tot veel speculaties leidde. Toen hij weer opdook, liep hij met krukken. Koreaanse inlichtingendiensten meldden later dat hij een enkeloperatie had ondergaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden