Spreker Van Gaal: ‘Ik ben voor harmonie’

Topcoaches geven tijdens congres hun geheimen prijs aan managers uit het bedrijfsleven...

EINDHOVEN Hoe haalt een bedrijf het beste uit zijn werknemers? Topcoaches als Louis van Gaal, Marc Lammers en Joop Alberda gaven donderdag een paar honderd managers uit het bedrijfsleven hun visie op het congres ‘Sparren met professionals over talentontwikkeling’.

Er kwamen een hoop tegelwijsheden voorbij, maar hoor ze van een coach die goud op een WK heeft gewonnen en ze zijn nog nooit zo waar geweest. Lammers verklapte het publiek de belangrijkste troeven die hem en zijn hockeysters in 2006 het wereldkampioenschap opleverden.

‘Als coach kan ik geen invloed hebben op het resultaat, ik kan er uiteindelijk niks aan doen of we winnen of verliezen. Maar het resultaat is het gevolg van een proces dat ik wel kan beïnvloeden. Het evalueren, analyseren, communiceren en doelen stellen, daar heb ik honderd procent invloed op’, aldus Lammers.

Zijn tegelwijsheid? ‘Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus.’ In plaats van zijn speelsters te vertellen wat ze moeten doen, stelt hij ze open vragen. ‘Het gaat om intrinsieke motivatie. Een werknemer met een contractje van negen tot vijf zet om vijf voor vijf netjes patience uit en gaat naar huis.

‘Motivatie van buitenaf werkt niet. Ik vraag mijn speelsters: wat denk jij dat je morgen moet doen? Als ze het zelf bedenken, gaan ze veel harder rennen om te laten zien dat het ze gaat lukken.’

Dagvoorzitter en algemeen directeur van Roda JC Huub Narinx leende een mop van zijn zoontje om het punt te illustreren dat iedereen fouten mag maken en dat angst de grootste demotivator is. ‘Weet je waarom koeien niet zingen, pappa? Omdat ze bang zijn dat de andere koeien boe gaan roepen.’

Louis van Gaal sloot de dag af. ‘Ik zal mezelf even voorstellen, want ik ben niet zo bekend hier in Eindhoven.’ Zijn les was dat het geheel meer is dan de som der delen.

‘Het succes van een team schuilt erin dat de kwaliteiten en persoonlijkheden van de spelers zo worden afgestemd dat ze in het team beter worden dan wat ze individueel brengen. Ik ben voor harmonie. Dat is denk ik niet mijn imago, maar het is wel waar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.